Program Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea od 26. května do 5. června

25. květen 2008

Na našich stránkách pravidelně informujeme o pořadech Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Do konce měsíce se jich zde uskuteční 5. Centrum se nachází v Maiselově ulici 15, v Praze 1, a všechny pořady v něm začínají shodně v 18 hodin.

V pondělí 26. května zde bude Blanka Soukupová z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze hovořit na téma Židovské náboženské obce v českých zemích mezi judaismem a loajalitou k režimu. Přednáška se uskuteční v rámci cyklu Židovská menšina v Československu v poválečných letech.

Ve středu 28. května bude v židovském Centru pokračovat další cyklus přednášek - tentokrát Ženy v Bibli, ženy dnes. Tématem hebraistky Terezie Dubinové bude židovská feministická teologie.

V cyklu Blízký východ včera a dnes ing. Jan Neubauer nejprve ve čtvrtek 29. května pojedná o čtvrti ortodoxních Židů v Jeruzalémě Mea šearim. Svůj výklad doprovodí projekcí fotografií. V následující přednášce ze stejného cyklu v pondělí 2. června se pak Jan Neubauer zaměří na další pamětihodnosti izraelského hlavního města.

Konečně poslední pořad Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, na který upozorníme, se uskuteční ve čtvrtek 5. června. Vrchní zemský a pražský rabín Karol Efraim Sidon bude komentovat devátý článek židovské víry, jak jej ve svých 13 postulátech formuloval velký židovský středověký učenec Moše ben Maimon zvaný též Maimonides.

Podrobné informace o pořadech Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze přinášejí měsíčníky Přehled kulturních pořadů v Praze a Co kdy v Praze. Najdete je též na internetových stránkách Židovského muzea v Praze na adrese www.zidovskemuzeum.cz.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio