Program Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze v prosinci

10. prosinec 2006

Ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze jsou i v posledním měsíci letošního roku připraveny zajímavé pořady.

Již toto pondělí 11. prosince v 18 hodin se v Maiselově ulici 15 na Praze 1 uskuteční setkání s Jaroslavou a Zdeňkem Krejsovými, autory knihy "Přes Volary přešla smrt - pochod smrti očima pamětníků". Letos vydané dílo obsahuje dokumenty a svědectví o tragickém putování asi 600 žen mnoha národností z německého koncentračního tábora Helmbrechts. 95 z nich je pochováno na židovském hřbitově ve Volarech. V průběhu večera si bude možno knihu koupit.

Následující den, v úterý 12. prosince opět v 18 hod. bude v židovském Centru uvedeno nové DVD režiséra Pavla Štingla "2x kniha života" za jeho osobní účasti. Při této příležitosti bude promítnuta nová verze Štinglova snímku "O zlém snu" s následnou diskusí o možnostech využití DVD a o metodice využívání multimediálních pomůcek při výuce dějepisu. Účinkují Táňa Fischerová a Tomáš Töpfer.

Také všechny další prosincové pořady ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze se uskuteční v obvyklý podvečerní čas v 6 hodin. Ve středu 13. prosince začne v tuto dobu další debata z cyklu "Židé v hlavních zemích diaspory". Moderátor Petr Brod bude tentokrát se svými hosty hovořit o tom, co se změnilo na postavení ruských židů od konce druhé světové války. Diskutovat budou dlouholetý zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Libor Dvořák, zpravodaj Rádia Svobodná Evropa a publicista Jefim Fištejn a dále Ondřej Soukup, bývalý zpravodaj České televize v zemích někdejšího Sovětského svazu.

Ve čtvrtek 14. prosince bude v židovském Centru otevřena výstava "Můžeme se domluvit" připomínající život a odkaz doc. Mileny Hübschmannové, zakladatelky romistiky na Karlově univerzitě v Praze, etnoložky a etnografky světového významu. Na tento večer naváže v pondělí 18. prosince přednáška ředitelky Muzea romské kultury v Brně dr. Jany Horváthové nazvaná "Romský a židovský holocaust očima třetí generace".

A poslední dva letošní pořady v židovském Centru mají co činit se psaním.

Ve středu 20. prosince bude Petr Brod moderovat diskusi na téma "Židovský tisk na území bývalého Československa a v České republice". V diskusi vystoupí šéfredaktor měsíčníku Roš Chodeš Jiří Daníček, Sylvie Wittmannová z liberální kongregace Bejt Simcha a Milan Kalina, šéfredaktor časopisů Maskil a Obecní noviny.

Ve čtvrtek 21. prosince se potom v pražském židovském Centru uskuteční literární večer při příležitosti 80. narozenin spisovatele Arnošta Lustiga za účasti oslavence. Účinkovat budou Květa Fialová a Markéta Mališová, ředitelka Společnosti Franze Kafky.

Úplný přehled všech programů ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze přináší židovský měsíčník Roš chodeš a informační zpravodaje Přehled kulturních pořadů a Kultura v Praze.

Spustit audio