Provokativní kampaň proti antisemitismu

18. únor 2007

Téměř měsíc bylo možno na 78 místech v Praze vidět do značné míry provokativní plakáty, které upozorňovaly na vzdělávací aktivity Židovského muzea v Praze. Více se dozvíte v následujícím rozhovoru s ředitelem Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze Vladimírem Hanzelem.

Pane řediteli, v nedávné době jsem ještě viděl po Praze rozvěšené plakáty se zvláštními nápisy: Holohlavé osoby mají zakázáno navštěvovat veřejné knihovny, Krátkozrakým osobám je zakázáno prodat, darovat a zastavit zařízení bytů a domácností. Bylo to napsané žlutým písmem na černém podkladu a teprve když jsem se podíval podrobněji, zjistil jsem, že to je propagace Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Proč jste volili právě takový způsob propagace?

Vychází to ze současných trendů reklamy a propagace. Kdybychom použili metody, které byly funkční před deseti, patnácti či dvaceti lety, tak by to dnes nezabralo. Takže je to dnešní, o něco agresivnější trend, ale ta samotná podstata je staršího data. To, že se nějaká skupina lidí vydělí a je nějakým způsobem pronásledována, to se používá i ve výuce o holocaustu třeba v Británii.

To vím, ale toto jsou opravdu věci, které až příliš připomínají dobu druhé světové války, kdy byli Židé perzekvováni. Není to drastické?

Není, protože není válka. Naopak na ty drastické věci má tato kampaň upozornit, protože je určena zejména mladým lidem, kteří vědí velice málo nebo téměř nic o protižidovských protektorátních zákazech a příkazech. Takže to je první informace, že cosi takového vůbec bylo.

Takže oni se o tom dozvědí a potom přijdou sem k vám. Máte už nějaký ohlas?

Ten ohlas není nikdy tak rychlý, vždy to chvíli trvá, ale nemyslím si, že všichni, kdo to uvidí, k nám přijdou. Ale pro některé to bude ťuknutí do hlavy, že něco takového existovalo. Budou se třeba ptát, zajímat se o to a říkat 'Jak je to vůbec možné, že by nějací lidé nemohli jít do knihovny?'

Vy pořádáte obrovské množství přednášek a kursů pro děti i dospělé. Už se na nich objevily náznaky toho, že si to přečetli?

Jak říkám, ta kampaň ještě netrvá tak dlouho. Náznaky se objevily, máme trochu zvýšené množství objednávek od škol na naše kurzy, ale není to zatím tak markantní, myslím si, že to má dlouhodobější efekt.

Dlouhodobější... Znamená to, že se k tomuto systému propagace vrátíte?

Možná se vrátíme, ale určitě menší plakátky z této propagace budeme používat (a už i používáme) ve školách."

Jakým způsobem chcete dětem připomínat tyto zákazy a příkazy a nakonec i likvidaci Židů jako rasy? Je to vůbec zapotřebí připomínat?

Je to zapotřebí připomínat. Samozřejmě že ano, protože je to také otázka budoucnosti. Dodnes existují místa na světě, kde jsou porušována lidská práva a dochází ke genocidám. Takže z té celé historie by si lidstvo mělo vzít poučení a varovat budoucí generace.

autor: Jan Jelínek
Spustit audio