Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

2. červen 2013

Židovské muzeum v Praze pro nejbližší dny připravilo zajímavou nabídku vzdělávacích a kulturních pořadů. Navštívit je můžete v muzejních prostorách v Maiselově ulici 15 v Praze 1, kde, pokud není uvedeno jinak, shodně začínají v 18 hodin.

Již zítra, v pondělí 3. června, se uskuteční přednáška věnovaná židovské emigraci z Protektorátu. Ačkoli nacisté z počátku židovskou emigraci do jisté míry umožňovali, vystavovali současně potenciální emigranty velkým obtížím. O způsobech, jimiž se pokoušeli nacistické perzekuci čelit, bude přednášet americká badatelka Laura Brade. Přednáška se uskuteční v angličtině, bez tlumočení.

V západních demokraciích představovala levice tradičně pro Židy důležitého spojence a až do poloviny 60. let minulého století bychom se mezi jejími stoupenci setkali s antisemitismem spíše výjimečně. S nástupem tzv. „nové levice“ se však situace mění a v souvislosti s antisionistickými postoji se objevuje fenomén levicového antisemitismu. Pravě jím se bude zabývat přednáška profesora Tomáše Radila, která se v obvyklý podvečerní čas bude konat v úterý 4. června.

Koncem května probíhala v Praze konference věnovaná renesančnímu židovskému historikovi a vědci Davidu Gansovi. Pokud Vás zajímá přehled jejích nejdůležitějších momentů a směr, kterým se bude ubírat další gansovské bádání, nenechte si ujít diskusní večer ve čtvrtek 6. června. Hovořit budou hebraisté Jiřina Šedinová, Pavel Sládek a Daniel Boušek.

Následující program pražského židovského centra je určen především dětem a jejich rodičům. V neděli 9. června je pro ně od 14 hodin připravena nedělní dílna, během níž se spolu se lvíčkem Arjem dozvědí o vybavení synagogy a do jedné z nich, tzv. Jeruzalémské, se i podívají.

Následující pořad, na který chceme nyní upozornit, je hudební. Koncert uskupení Nigun se uskuteční v pondělí 10. června na obvyklé adrese v Maiselově ulici 15 v Praze 1 v tradičních 18 hodin. Uslyšíte pásmo židovských písní v podání zpěvačky Věry Nerušilové, klavíristky Natalie Shonert a houslisty Alexandera Shonerta.

„Architektonický mesianismus“ - takový název nese přednáška architekta Daniela Zisse, jejímž tématem tentokrát bude jedinečné prostorové chápání chasidského hnutí Chabad. Přednáška se uskuteční v úterý 11. června.

O dva dny později, ve čtvrtek 13. června, představí odborná pracovnice Židovského muzea Magda Veselská svou knihu „Archa paměti“, o níž jsme již v dnešním pořadu hovořili. O knize bude Magda Veselská rozmlouvat s dokumentaristou Martinem Šmokem, historičkou Jaroslavou Milotovou a publicistou Petrem Brodem.

Úplné informace o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze naleznete v „přehledu kulturních pořadů v Praze“, na internetových stránkách muzea www.jewishmuseum.cz, nebo na jeho facebookovém profilu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu