Průmyslová škola v Letohradu jedná se šesti firmami o stipendiích pro studenty

3. březen 2013

Průmyslová střední škola v Letohradu chce zavést speciální stipendia pro své studenty. Škola a letohradská radnice nyní jedná s několika firmami, které by žákům mohly poskytnout finanční podporu během jejich studií a později také nabídnout zaměstnání.

„Nezlobil bych se, kdyby byla nějaká podpora. Bylo by dobré vědět, že třeba pak ta firma bude mít zájem, protože nikdy se neví, jak to za tři roky může dopadnout, a vědět, že je ta možnost, je dobré,“ říká Libor Hubálek.

Na středním odborném učilišti, které je součástí Průmyslové školy Letohrad, se vyučil nástrojařem, ale protože chce zvládnout ještě elektrotechniku, nastoupil znovu do prvního ročníku. Ví, že pokud se bude snažit, od září by mohl získat stipendium a také výhledově možnost zaměstnání u nějaké firmy z regionu, která si ho vybere.

Průmyslová střední škola v Letohradu má okolo 400 studentů, 100 z nich se učí na odborném učilišti. A právě to má získat největší podporu. O nabízené odbory je podle ředitele školy Martina Priknera totiž stále menší zájem. „Zejména u učebních odborů počty výrazně klesají,“ potvrzuje.

O nástrojaře, zámečníky a elektrikáře mají firmy v okolí zájem. Průmyslová škola teď aktuálně jedná se šesti společnostmi z Letohradska, Žamberska a Ústí nad Orlicí. „Jsou to firmy, které podnikají ve strojírenských a elektrotechnických oborech,“ popisuje Prikner.

Ddodává, že škola teď s podniky jedná hlavně o náborové kampani studentů a způsobu podpory, včetně brigád a praxí. A jak to bude se stipendii? „Konkrétní částka a forma podpory je zatím v řešení. Zatím jsme se dohodli na tom, že firmy chtějí jednoznačně podpořit učební obory v Letohradě, mají o naše obory výhradní zájem,“ tvrdí Prikner.

To také potvrzuje Josef Mařík, manažer velké společnosti ze Žamberka, která vyrábí stroje pro potravinářský průmysl. Firma vznikla před rokem a má velké investiční záměry. „To samo s sebou nese i požadavky do sociálního subsystému, který musíme naplnit jak jinak, než kvalifikovanými lidmi, do všech profesí, které budou potřeba. Dominantně je to operátor CMC strojů, mechatronik, nástrojař, strojní zámečník, ale potom také technolog, strojní inženýr, projektant a podobně,“ vyjmenovává Mařík.

Kvalifikované odborníky, absolventy letohradské průmyslovky budou potřebovat. „V tomto a příštím roce určitě nabereme řádově 150 pracovníků na nejrůznější pozice, a potom ročně se bude jednat o obměnu 10 až 25 pracovníků,“ upřesňuje. „Záleží také na tom, jakých budou dosahovat výsledků, protože si nemůžeme dovolit podporovat úplně všechny. Určitě budeme schopni absorbovat 5 až 10 absolventů ročně, kteří vyhoví naším požadavkům,“ doplňuje Mařík.

Stipendium nebude pro všechny, což ví i budoucí elektrikář Libor Hubálek. „Myslím si, že by to měli získávat ti, co se snaží a chtějí studium dělat, a ne jenom všichni, kteří se vezou,“ domnívá se. Šikovní studenti by mohli stipendium získat už v druhém pololetí prvního ročníku. Průmyslová škola chce nový projekt odstartovat už na podzim tohoto roku. „Plánujeme, že se celý projekt rozběhne - co se týče finanční podpory - od 1. září,“ informoval Prikner.

V tuto chvíli dostávají jednání školy, radnice a několika firem konkrétní obrysy. „Do června chceme mít konkrétní projekt, ve kterém budou tyto věci definovány, jak stipendium, brigády o prázdninách, praxe ve školním roce. Obráceně zase firmy budou posílat do učiliště své odborníky tak, aby pomáhali právě studiu,“ uzavírá starosta Letohradu Petr Fiala.


Zvětšit mapu
autoři: sib , BRA
Spustit audio