První Češka získala vysoké ocenění v Bhútánu: Je to zejména uznání české solidarity a sounáležitosti

27. říjen 2023

Výkonná ředitelka UNICEF v České republice Pavla Gomba obdržela v letošním roce obdržela první Češka vysoké ocenění od nejvyššího duchovního představitele Bhútánu. O něm, stejně jako o dalších aktivitách Dětského fondu OSN, si povídala s Ladou Klokočníkovou v rozhlasové kavárně.

Česká pobočka UNICEF spustila online průzkum „ČESKO - ZEMĚ PŘÁTELSKÁ K DĚTEM", ve kterém se žáci a studenti z celé republiky mohou vyjádřit k tomu, jak se jim v Česku žije, co chtějí změnit a co by si pro svůj život i svoji zemi do budoucna přáli. Je to jen jedna z mnoha akcí, se kterými u nás přichází Dětský fond OSN UNICEF.

UNICEF je hlavní světovou organizací, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje. Dětský fond OSN pracuje ve 193 zemích světa, kde dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím a zneužíváním.

Lidská společnost obecně prospívá, pokud jsou její materiální, hodnotové i duchovní aspekty v rovnováze.
Pavla Gomba, výkonná ředitelka UNICEF v České republice

Pavla Gomba stojí v čele české pobočky UNICEF už přes 20 let jako výkonná ředitelka. Původně ji živily finance, teď pomáhá po celém světě. Gomba je magazínem Forbes pravidelně řazena od roku 2013 mezi nejvlivnější ženy Česka.

Čtěte také

Uznání Jeho Svatosti, nejvyššího duchovního představitele Bhútánu, získala doposud první a jediná občanka České republiky. Ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba ho převzala v hlavním městě Thimphu.

Ocenění vydala Jeho Svatost za „podporu péče, ochrany, vzdělání, sanitace a zdraví pro děti v Bhútánu" a obsahuje přání, „aby tyto ctnostné skutky byly přínosem pro všechny cítící bytosti." Podle buddhistického kalendáře je datováno k příznivému datu 15. dne 6. měsíce roku vodního ženského králíka (1. srpna 2023).

Pavla Gomba ocenění převzala z rukou Jeho Eminence Lopena Lhengyes během monitorovací mise programů UNICEF v Bhútánu.

Čtěte také

„Toto významné uznání je především oceněním české solidarity a sounáležitosti. Lidská společnost prospívá, pokud jsou její materiální, hodnotové i duchovní aspekty v rovnováze. Česká pomoc od roku 2003, kdy jsem Bhútán navštívila poprvé, zahrnuje jak programy UNICEF, tak konkrétní pomoc jednotlivým dětským mnichům. Tato pomoc však není jednosměrná - i my hodnotově těžíme ze setkání s myšlenkami a duchovní inspirací, které se nám z Bhútánu dostává," uvedla Pavla Gomba.

Jedním z mimořádných počinů, které Pavla Gomba osobně iniciovala, byla operace dětského mnicha Dorjiho Gyeltshena v roce 2019 v Praze. „Zajištění prostředků, operačního týmu, zdravotnického zázemí i všech vstupních a pobytových víz a úředních formalit bylo náročné. Když jsem se však tento týden s Dorjim po čtyřech letech znovu setkala a viděla ho chodit, dokonce běhat a hrát jeho oblíbený fotbal, bylo to tou největší odměnou," říká Pavla Gomba.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Pavlou Gomba, výkonnou ředitelkou UNICEF v České republice si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související