Rajče ze zahrádky obsahuje šestnáct éček včetně glutamátu

6. červen 2018

Aby byl náš jídelníček vyvážený, měli bychom si u potravin pohlídat, kolik obsahují tuků, bílkovin a sacharidů. To jsou základní složky, které v určitém poměru potřebujeme dostat do těla. Proto když nakupujeme, je dobré číst etikety na obalech.

Všimnout si můžeme i takzvaných Éček. To jsou látky, které slouží ke zlepšování vlastností potravin, aby nám více chutnaly, déle vydržely čerstvé, nebo byly lesklejší. Vyznat se v těchto přídatných látkách není pro laika vůbec jednoduché. Pro mnohé konzumenty to bývají strašáci. Získávají se z různých zdrojů, některé jsou čistě přírodního původu, jiné se vyrábí synteticky.

Ne všechna éčka jsou škodlivá. „Třeba pouhé rajče ze zahrádky obsahuje šestnáct éček, mezi nimiž je i hodně diskutovaný Glutaman sodný (glutamát),“ uvádí pro zajímavost lékařka Zuzana Kala Grofová. V EU se tato přidaná látka v potravinářských výrobcích povinně uvádí pod kódem E 621.

Delikatesa zvaná umami

Prvopočátky používání glutamanu sahají až do starověké Číny a starověkého Japonska. Kousky řasy Laminaria japonica, bohaté na obsah glutamátu (přírodní formy glutamanu) používali tehdejší asijští kuchaři, jako aromatickou přísadu do skoro všech jídel.

Éčka v potravinách

„Všichni kuchaři na celém světě, aby nám uvařili dobré a chutné jídlo, znají kulinářské úpravy, díky kterým rozbijí bílkovinu a uvolní kyselinu glutamovou. Z ní pak vzniká sůl, tedy glutamát. Tento proces vzniká třeba při přípravě silného vývaru z masa, při pečení masa se zeleninou, během pozvolného vaření guláše a podobně. Právě dlouhá tepelná úprava jídel dělá tu pátou chuť umami,“ vysvětluje specialistka na klinickou výživu.

Kde například najdeme glutamáty:

  • zrající sýry
  • mateřské mléko (obsahuje 10 x více glutamátu než kravské mléko)
  • sušená rajčata
  • lahůdkové droždí
  • sojové a rybí omáčky
  • kečup

Není důležité hlídat si pouhé složení potravin, ale i to, z čeho je jíme. Máte nandáno na porcelánovém talíři, na umělém tácku, nebo do polystyrenové misky? „Ne každý materiál je odolný vůči horku a uvolňují se z něj škodlivé látky. Strávníci by měli sledovat recyklační symboly, tedy trojúhelníkové grafické značky doplněné buď o číselné, nebo textové označení materiálu.“

Užitečné a seriózní informace o potravinách najdete na webových stránkách společnosti pro výživu, kde se uvádějí na pravou míru i nepravdivé hoaxy.

autor: Věra Říhová
Spustit audio