Rakušan: Shoda s hejtmany je na třech objektech vhodných pro ukrajinské Romy

27. duben 2022

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s krajskými hejtmany odsouhlasilo 3 objekty, které by mohly být vhodné pro ubytování romských uprchlíků z Ukrajiny.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vytipoval 21 objektů, ne všechny jsou ale podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) vhodné. V úvahu proto zatím přicházejí pouze tři.

Vybrané nemovitosti se stát bude pokoušet do zhruba týdne až deseti dnů uzpůsobit tak, aby byly připravené pro ubytování. Odhadem poskytnou zhruba 300 míst, míní Rakušan. Objekty se nacházejí v Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině.

Romské neziskové organizace přislíbily, že se postarají o provoz těchto zařízení. Stát bude zajišťovat například jídlo. Na jednání s hejtmany Rakušan také nabídl, že přímo do krajských asistenčních center pomoci uprchlíkům lze vyslat zástupce romského neziskového sektoru.

Ministr zároveň upozornil na to, že část romských běženců tvoří lidé s maďarskými pasy, kteří podle společných unijních pravidel nemají nárok na pomoc v Česku, ale měli by o ni žádat v Maďarsku. Totéž se týká i lidí, kteří mají ukrajinský, ale ještě nějaký další pas.

Předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) má podle Rakušana zmapovat, kolik kapacit pro uprchlíky od komerčních ubytovatelů ubyde například kvůli letní turistické sezoně. Například v Jihočeském kraji ubyde zhruba 250 míst, které by tamní hejtman Kuba měl být schopen ubytovat v rámci krajských kapacit, uvedl Rakušan.

„Situace je dynamická, neustále se mění a úplně přesná čísla neznáme. Ale domnívám se, že stěhování z hotelů a penzionů se v celé republice bude týkat jen jednotek tisíců uprchlíků a věřím, že bychom to měli zvládnout, i když v každém kraji je ta situace jiná," řekl dnes ČTK Kuba.

Problémy ministr očekává v nejvytíženějších krajích - Středočeském a Jihomoravském, a také v Praze. Zatím odhaduje, že půjde o nižší jednotky tisíc míst, které budou chtít komerční ubytovatelé využít k jiným účelům.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související