Reklama k nezaplacení. Pardubický zámek byl vidět až z Hradce

13. duben 2016

Sociálními sítěmi zahýbal v posledních týdnech slogan „Nudíte se v Hradci? Zámek Pardubice!!!“ Objevil se totiž jako reklama na vozech v MHD v Hradci Králové. Dnes už byste ho tam nenašli, ale Východočeské muzeum v Pardubicích prý i díky této reklamě hlásí zvýšený zájem návštěvníků.

"Reklamy si samozřejmě ceníme. Marketingoví experti odhadli její hodnotu na tři miliony korun, což by si muzeum vůbec nemohlo dovolit, a její dosah je ohromný. Podařilo se zaujmout stovky tisíc lidí. Čekali jsme menší rozruch. Trolejbusy jezdily po Hradci dva týdny, než se začala po sociálních sítích šířit fotografie jednoho z nich s naší reklamou. Naprostá většina ohlasů je nadšených. Slogan Nudíte se? trochu zlidověl a nejen na internetu žije dál svým vlastním životem. Ujali se ho různí vtipálkové,“ říká za muzeum Kateřina Procházková Skůpová.

Královéhradecký magistrát považoval reklamu za urážlivou a nevhodnou. Prý si na ni stěžovali někteří občané. Podle zjištění muzea šlo řádově maximálně o pět procent lidí. „Většina lidí i z Hradce byla nadšená. Tohle je samozřejmě vysoká laťka, ale chystáme další pokračování,“ dodává Procházková Skůpová.

Stavební úpravy a novinky

Zámek jako každá jiná památka vyžaduje velkou péči a údržbu. „Letos se dostane na hradební zeď. Už teď tam máme novou studnu. Když se osvědčí, pořídíme další. Chystáme opravu oken v budově, kde sídlí galerie. Návštěvníci taky zaznamenají úpravu vstupních prostor do zámku. Teď jsou tmavé a trochu znesnadňují orientaci. Plánujeme taky postavit depozitář v areálu v Ohrazenicích,“ tvrdí vedoucí úseku prezentace a služeb Východočeského muzea v Pardubicích Kateřina Procházková Skůpová.

Z výstav se momentálně finišuje s přípravami expozice Velká válka. Návštěvníci budou moci zažít autentické pocity vojáků z dob první světové války, protože přímo na výstavě budou zákopy. V květnu se pak otevírá historická expozice Pardubice - příběh města. Zachytí dějiny od prvních pramenů a zmínek až do roku 1918. K vidění budou repliky i originály, konkrétně třeba krov Zelené brány, bouda Jana Kašpara, kolo Vincence Chomráka a další speciality.

Výročí Karla IV.

Východočeské muzeum v Pardubicích taky připravuje akce k výročí Karla IV. „Přímo na den, kdy by Karel IV. slavil sedmisté narozeniny, tak jsme připravili komponovaný program s přednáškou, komentovanou prohlídkou v nové historické expozici a koncertem gotické hudby s loutnou a akordeonem. Dá se tak doslova zažít doba Karla IV.,“ myslí si Procházková Skůpová.

Kromě toho se plánují taky další kulturní akce v podobě koncertů klasické i alternativní hudby, dále dětský den, divadelní festival i muzejní noc…

autor: MAL
Spustit audio