Rekonstrukce pardubické radnice pokračuje. První místnosti jsou vymalované

20. červenec 2018 10:14

Práce na opravě historické budovy radnice v Pardubicích se nezastavily ani o prázdninách. Stavbaři začali s rekonstrukcí v zimě, jenže brzo zjistili, že některé stropy a podlahy jsou v daleko horším stavu, než čekali. Přesto se jim zatím daří pokračovat podle původního harmonogramu.

Všechny kanceláře jsou vyklizené, na chodbách je suť a stavební nářadí. „To je ve fázi, že to máme oštukované, jsou vyměněné trámy,“ popisuje průběh prací stavbyvedoucí Jan Zářecký a dodává:  „První místnosti jsou opravené, vymalované a připravené. Budeme kompletovat parapetní žlab, parapety a osazovat světla, vypínače a zásuvky.“

Pardubická radnice se změnila na staveniště. Historické malby jsou schované za ochrannými plachtami

Při odkrytí se zjistilo, že výměnu potřebovalo asi dvakrát více trámů, než bylo v projektové dokumentaci.

Na chodbě je stále staveniště, vše se připravuje na příchod restaurátorů. „Musí to mít připravené, bude tady bezprašné prostředí, aby nedocházelo k poškození maleb. Je to v podstatě už čistá práce.“

Oprava pardubické radnice trvá už půl roku. Bude složitější, než se čekalo

Pardubická radnice prochází důkladnou rekonstrukcí

Místo úředníků a komunálních politiků jsou už půl roku uvnitř pardubické radnice stavbaři. Historická budova potřebovala velkou rekonstrukci, v některých kancelářích ničila stropy a podlahy dřevomorka, bylo potřeba vyměnit také rozvody a sítě. Při opravách se ale ukázalo, že ve špatném stavu jsou i vstupní schody.

Došlo také na výměnu dlažby, novou podlahu zatím zakrývají OSB desky, aby nedošlo k jejímu poškození. V západním křídle budovy je kompletní nová podlaha, která je replikou historické dlažby.

Obnovy se dočkají také malby na stropě. „Část stropu byla spadlá, tak jsme to opravili, je to ozlacené a vymalované,“ uzavírá Jan Zářecký.

Celá rekonstrukce pardubické radnice by měla skončit v červnu příštího roku a rozpočet je více než 100 milionů korun.

Spustit audio