Romové putují do Saintes-Maries-de-la-Mer

20. červen 2009

Málokteré poutní místo v Evropě je přímo spojené s pozemským životem nějaké biblické postavy. K nepočetným výjimkám patří malé přímořské městečko na jihu Francie, kterého se týká navíc ještě jedna zvláštnost: Každoročně v květnu se do něj sjíždějí tisíce Romů.

Krásná a podmanivá romská hudba rozeznívá každoročně starobylé městečko Saintes-Maries-de-la-Mer, jehož jméno v překladu znamená Svaté Marie z moře. Podle staré legendy se totiž u zdejších břehů vylodily Marie Salomé a Marie matka Jakubova, které byly během pronásledování prvních křesťanů na loďce vyhnány z Palestiny. Římskokatolický kněz Marc Prunier k tomuto příběhu dodává.

"Je jisté, že prakticky od prvních století dějin církve je Saintes-Maries-de-la-Mer považováno za místo, kam přišli přímí svědkové evangelia. A máme dobrý důvod se domnívat, že ústní tradice byla přesná, že dvě ženy - Marie Salomé a Marie matka Jakubova, tedy ženy, o kterých se mluví v evangeliích, matky apoštolů, přišly sem do Provence - do Saintes-Maries-de-la-Mer. Ale nemáme podrobnější historické stopy, jen víme z historie, že už ve 4. století tady byl kostel. Ten byl později často zničen a znovu rekonstruován. Nakonec zde byl v 9. století postaven opevněný kostel a hned byl rozšířen a vylepšen. To je tedy historie. Můžeme opravdu s jistotou říct, že zde stojíme na jednom z míst, nebo dokonce na jediném svatém místě, které je nejstarším dějištěm křesťanské modlitby ve Francii."

Marie Salomé a Marie matka Jakubova

Saintes-Maries-de-la-Mer je spojeno ještě se třetí světicí - se svatou Sárou. O jejím životě existuje několik různých legend, všechny se však shodují na tom, že Sára žila v Provence spolu s oběma zmíněnými Mariemi. Díky tmavé barvě pleti ji jako patronku uctívají Romové. Sošku, která stojí v kryptě kostela, oblékají do nádherných oděvů a každý rok se účastní velkého procesí, směřujícího z kostela k moři, kde se soška smočí ve vodě, než se vrátí zpět do kostela. Otec Marc Prunier už 30 let pracuje s Romy - a dodává:

Procesí se soškou Kali Sáry vychází z kostela

"Je tradice, že kočovní Romové po celý rok připravují oblečení, které potom přehodí Sáře přes ramena. Tímto způsobem každý rok tu pouť aktivně, manuálně a prakticky připravují. To oblečení je často z vysoce kvalitních látek a když do něj oblékají Sáru, je to jejich způsob, jak jí říct, že jí svěřují všechnu svou radost, své bolesti, utrpení, všechny své úmysly. A jak jste viděla, to oblečení se na sošce hromadí, dnes odpoledne při procesí ho bude ještě víc. V některých letech během procesí už skoro nebyl vidět Sářin obličej, jen to oblečení, které bylo navlečeno jedno přes druhé. A to je velice dobré, znamená to, že to je modlitba lidu, který spočívá na Sářiných ramenou. A poté se samozřejmě každý rok toto oblečení sejme, uloží se a kočovníci mohou příští rok přinést zase jiné."

Soška černé Sáry

Každoroční romská pouť v Saintes-Maries-de-la-Mer probíhá od 19. do 25. května. V prvé řadě je samozřejmě vyjádřením zbožnosti Romů, ale zároveň nabízí i možnost setkání přátel a rodin, jejichž obytné karavany během pouti zaplňují celé městečko. A všude zní vynikající romská hudba - v uličkách, na náměstích, v restauracích, v kostele, ba dokonce i na moři.

Romové svou muzikálnost nezapřou

Další vyprávění otce Marca Pruniera o průběhu poutě v Saintes-Maries-de-la-Mer najdete zde.

Městečko je plné obytných karavanů
Spustit audio

Více z pořadu