Rotariánský kalendář pomohl dětem z Veské

5. duben 2012

Rotary club Pardubice na začátku dubna završil unikátní charitativní projekt.

Společně s významnými fotografy z Pardubického kraje připravil velký nástěnný kalendář 2012 pro Dětské centrum Veská u Pardubic. Od září 2011 členové klubu kalendář prodávali firmám i jednotlivcům. Výtěžek z prodeje je určen na vybavení nových bytů v Dětském centru Veská.

Celková získaná částka z prodeje charitativního kalendáře nakonec předčila očekávání všech zúčastněných. Pardubičtí rotariáni mohli společně s primátorkou Pardubic Štěpánkou Fraňkovou a vícehejtmanem Romanem Línkem předat šek na částku 330 000,- Kč.

Konkrétní využití získaných prostředků vysvětluje ředitelka centra MUDr. Drahomíra Peřinová:

V našem centru poskytujeme komplexní péči znevýhodněným dětem - a to těm nejmenším už od novorozeneckého věku. Některé z dětí mají zdravotní či mentální handicap, některé jsou bez rodinného zázemí z nejrůznějších důvodů. Ve Veské jim poskytujeme komplexní péči a v maximální míře se snažíme nahradit jim skutečnou rodinu. Podle doporučení UNICEFU by se naše prostory měly co nejvíce blížit vybavení klasického rodinného bytu. A právě na toto vybavení použijeme prostředky, které pro nás získali pardubičtí rotariáni“.

Drahomíra Peřinová přebírá šek na 330 tisíc korun

A jak rotariánský kalendář pro rok 2012 vypadal? Na jednotlivých listech kalendáře jsou v krásných momentkách zachyceny děti z Dětského centra, každý list patří jednomu fotografovi. Autor myšlenky – nastupující prezident Rotary clubu Pardubice Štěpán Bartoš vysvětluje:

„Myšlenka nafocení dětí pro kalendář všechny zúčastněné fotografy oslovila. Fotili jsme bez nároku na honorář a s velkým nadšením. Líbí se mi systém prodeje. Firmy i jednotlivci si mohli kalendář pořídit jako reklamní předmět a uplatnit ho v účetnictví. Při vánočním obdarovávání obchodních partnerů se tak mohli místo obligátní „lahve vína“ pochlubit tím, že podpořili velký benefiční projekt našeho klubu“.

Reportáž na předávání šeku ve Veské natočila Naďa Kubínková.

autor: KUB
Spustit audio