Rozálka

11. prosinec 2013

Žamberská vyhlídka vyrostla na Kapelském vrchu již za první republiky

U zrodu Rozálky stála cizinecká komise města Žamberka, která se za první republiky snažila podpořit turistický vrch. Jako inspiraci si vybrala rozhlednu Hýlačku u Tábora, která má podobu husitské hlásky. Její žamberská sestra vyrostla na Kapelském vrchu podle plánů Theodora Petříka a byla otevřena 28. října 1932. Dostala název Tyršova, ale časem se pro ni však vžil název Rozálka (též také Rozárka) podle nedaleké kaple sv. Rozálie.

Rozálka

0:00
/
0:00

Rozhledna se za svou 80 letou existenci dočkala dvou rekonstrukcí. V padesátých letech byla původní šindelová střecha nahrazena eternitovými šablonami. V roce 2004 došlo k velkorysé opravě interiéru a do rozhledny byla přivedena elektřina. Ve středu vyhlídkového patra byla umístěna kovová rozhledová růžice dle grafického návrhu J. Vítka. Z rozhledny je za pěkného počasí vidět až na Sněžku, v dohledu je i Suchý vrch, Kralický Sněžník a samozřejmě město Žamberk.

Vyhlídkové patro na Rozálce

Praktické informace:
Lokalita: Kapelský vrch, na západním okraji Žamberka
GPS: 50°5'5.922"N, 16°27'25.475"E
Nadmořská výška: 470m
Celková výška: 20m
Výška vyhlídkové plošiny: 16m
Počet schodů: 76
Otevírací doba: od 10 do 17 hodin – od 15. června do 15. září denně, květen a říjen, 1.-14.června a 16.-30. září pouze o víkendech
Vstup: Dospělí 15 Kč, děti a důchodci 10 Kč, děti do 6 let vstup zdarma
Výhled: Orlické hory, Kralický Sněžník, Žamberk, Suchý vrch, Cierna gora v Polsku, při dobré viditelnosti Krkonoše


Zobrazit místo Rozhledna Rozálka na větší mapě
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.