Rozsáhlý požár elektroodpadu v Rybitví u Pardubic hasiči zlikvidovali

12. červenec 2023 14:10

Hasičům se dnes odpoledne podařilo zlikvidovat požár elektroodpadu v areálu SemtínZone v Rybitví u Pardubic.

Ve středu v poledne začalo hořet v silu, kde bylo 190 tun baterií z notebooků, mobilů, domácích spotřebičů a dalších výrobků. Na místě pracoval pásový nakladač ze záchranného útvaru Hlučín, který je možné ovládat dálkově. Vyvážel a rozhrnoval materiál v sile. Mluvčí hasičského záchranného sboru Vendula Horáková řekla, že zásah byl náročný právě kvůli zplodinám, které se uvolňují do ovzduší.

Kvůli hustému kouři ve středu magistrát vyzval obyvatele částí Rosice, Trnová, Ohrazenice, Doubravice, Polabiny a Cihelna, aby omezili větrání a pohyb venku, větší riziko však již nehrozí. Podle magistrátu v ovzduší není překročen limit zdraví škodlivých látek.

"Protože probíhá na místě zásahu a v jeho okolí monitoring stavu ovzduší pracovníky laboratoře z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, bylo potvrzeno, že v ovzduší není překročena hodnota látek, které mohou být zdraví škodlivé," uvedl magistrát na webu.

Na místě požáru byli i pracovníci České inspekce životního prostředí. Její mluvčí Jiří Ovečka řekl, že v souvislosti s požárem žádný únik škodlivin do řeky Labe.

Škoda je předběžně vyčíslená na 950.000 korun, ale zřejmě se ještě zvýší.

autoři: Honza Ptáček , Zdeněk Novák , Drahomíra Bačkorová | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio