ŘSD otevře nový obchvat Svitav. V přilehlých obcích kamiony neprojedou

18. prosinec 2023 08:10

Od úterý 19.12. by se měla zklidnit doprava ve Svitavách i přilehlých obcích.  Silničáři tam otevřou obchvat města a začne platit zákaz průjezdu kamionů přes některé vesnice.

Zákazové značky začnou platit od zítřka. Opatření se dotkne řidičů dálkové dopravy, přesněji kamionů, které v regionu zboží nevykládají a ani nenakládají.

„K omezení tranzitní dopravy dojde přes obce Mikuleč, Kukle a Javorník, což vlastně byla zkratka mezi Svitavami a Litomyšlí, kde kamiony najížděly od Brna a z druhé strany nejely na R35 a potom po Svitavách, ale jezdily tímto směrem. Před několika lety jsme udělali memorandum s obcemi Mikuleč, Kukle a Javorník a Svitavy, kde jsme řešili bezpečnost dopravy a omezení této dopravy, která bude po výstavbě obchvatu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Výrazné zklidnění dopravy ve Svitavách

Podle starosty Davida Šimka (Sdružení pro město) se zvýší i bezpečnost: „Konečně po 50 letech mluvení o tomto tématu na to konečně dojde. Moc si slibujeme, že se výrazně omezí zatížení dopravou. Zároveň bude super i to, že odklon přes Mikuleč, Kukle, Javorník bude zakázán pro kamionovou dopravu, takže i samotný průjezd nákladní dopravy po městě se sníží.“

Nadále ale budou městem jezdit kamiony do průmyslové zóny. Přivaděč z obchvatu silničáři začnou stavět až příští rok.

„Ten bude realizován hned na jaře příštího roku a v průběhu příštího roku by mělo dojít k celé realizaci nejen toho samotného přivaděče, ale i budování parkovišť pro kamiony v průmyslové zóně, cyklostezek a samozřejmě spoustu doprovodné zeleně, takže i průmyslová zóna se stane více bezpečnější. Určitě je super to, že kompletní kamionová doprava do průmyslové zóny sjede právě z obchvatu a vůbec do městě nevjede,“ říká Šimek.

Nový obchvat, který vede od křižovatky silnice I/35 v Lačnově po bývalý motorest Zavadilka v Hradci nad Svitavou, je dlouhý 10 kilometrů a stál  800 milionů korun.

autor: Viera Pavlasová
Spustit audio

Související