Rychlé martinské rohlíčky s ořechovou náplní. Těsto nemusí kynout, máte hned hotovo
Svátek sv. Martina se slaví jako začátek zimy a byl jedním z nejoblíbenějších. Hospodyně pekly husy a také martinské rohlíčky či podkovy, které byly obdobou rohlíčků, jen se zahnuly do tvaru podkovy. Jedná se o jednoduché těsto s rychlou přípravou, bez kynutí. Není sladké, takže ho můžeme na jiné příležitosti naplnit i slanými náplněmi.
- Na těsto: 300 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- 150 g másla
- 2 – 3 lžíce mléka
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- Na náplň: 200 g mletých vlašských ořechů
- 70 g strouhaného perníku nebo strouhanky
- 70 g medu
- trochu mléka
- 1 vejce na potření, sekané mandle nebo ořechy na posypání
Do vlažného mléka přidáme trochu cukru, rozdrobené droždí a necháme nakynout. Do proseté mouky přidáme prášek do pečiva a sůl a dobře promícháme. Poté moučnou směs prohněteme se změklým máslem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a zaděláme těsto. Po krátkém odpočinutí, cca 5 minut, ho rozdělíme na šest dílů. Z každého vyválíme plát o síle cca 3 mm a rozkrojíme ho na 4 díly – trojúhelníky. Na širší stranu dáme náplň a od této širší strany srolujeme do tvaru rohlíčku, který mírně srpovitě zahneme. Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a můžeme je posypat např. sekanými mandlemi či ořechy.
Bez kynutí pečeme ve středně vyhřáté troubě. V horkovzdušné při 150°C, v elektrické s horním i spodním tělesem při 170°C. Jakmile mají rohlíčky zlatou barvu, jsou pečené. Přendáme je na tác a lehce pocukrujeme.
Příprava náplně: Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, zvlhčíme mlékem, přidáme med a dobře promícháme.
Rohlíčky jsou křehké, a vydrží déle, než z klasického kynutého těsta, pokud se ovšem rychle nesní. Můžeme je upéct i s náplní makovou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.