Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
Připravte si:
- 250 g rýže
- dvojnásobné množství vody
- 300 g jablek
- 50 g rozinek
- 400 g švestek (mohou být i sušené)
- 1 zakysanou smetanu
- kůru z citronu
- skořici
- sůl
Postup:
- Uvaříme propláchnutou rýži v lehce osolené vodě.
- Mezitím si podusíme jablka se špetkou soli a skořicí.
- Spaříme rozinky a romixujeme je, švestky (pokud jsou čerstvé) vypeckujeme.
- Uvařenou rýži smícháme s podušenými jablky a rozinkami.
- Do pekáčku vrstvíme rýži, na ni poklademe švestky, opakujeme dvakrát.
- Poslední vrstva je rýže.
- Rýži uhladíme a pokapeme smetanou, zapékáme 20 minut při 160–180 °C.
- Zajímavá je i varianta, kdy místo švestek dáváte do nákypu meruňky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.