S Petrem Voldánem projdeme slavnou Zikmundovu vilu ve Zlíně, památku, která voní dálkami i domovem

Čtrnáctého února 2024 tomu bude 105 let, co se narodil cestovatel Miroslav Zikmund. A tak vás zvu na neobyčejné putování - v pokračování pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” budu tentokrát vaším průvodcem vilou na zlínských Nivách. Domem, o kterých říkáme, že mají zvláštní kouzlo, že tam panuje “genius loci”. 

A duch místa, kde cestovatel Miroslav Zikmund žil téměř 70 let, vládne ve vile nad Zlínem - a to si troufám po několika návštěvách unikátních prostor tvrdit naprosto s jistotou - neobyčejně silný.

Doufám, že se nám ho s pomocí rozhlasového mikrofonu a také ředitelky Nadačního fondu Zikmundova vila Dagmar Výlupkovou i majitele objektu, podnikatele a zlínského mecenáše Čestmíra Vančury, podaří na necelou hodinku přenést i k vám domů. Že se dokážete se mnou přenést do míst, kde se rodily plány na úžasné expedice dvojice Hanzelka - Zikmund, kde jejich výsledky cestovatel Miroslav Zikmund zpracovával, ale kde byl také doma a měl to rád.

Vládní rada, oscarový režisér a cestovatel

To by mohl být stručný výčet majitelů a obyvatel baťovského domu, který byl postaven ve Zlíně pro vládního radu, prvního hejtmana okresu Josefa Januštíka.

Čtěte také

Po něm byl vlastníkem domu režisér Elmar Klos (s Jánem Kádárem získali v roce 1966 Oscara za film Obchod na korze) a právě od něho dům koupil cestovatel Miroslav Zikmund.

Ve vile žil do roku 2016 a definitivně ji opustil v roce 2020. Už tento výčet naznačuje, že dům v zahradě nad Zlínem v sobě ukrývá spoustu nejrůznějších příběhů.

Mě ale v pořadu Na cestách zajímají ty, které jsou spojené se životem jednoho z dvojice legendárních cestovatelů, jejichž značka H+Z mluví za vše. Natočili bezmála 150 filmových dokumentů z celého světa, 4 celovečerní filmy a napsali na 20 knih - tím vším nám otvírali okno do světa.

Pro život, knihy i práci

Už když vstoupíme do domu Miroslava Zikmunda, je jasné, že je to prostor přesně propracovaný.

Setkání s legendou

Že se na něm “podepisuje” pedantství a smysl pro přesnost a řád cestovatele, který si potrpěl na pořádek. Povím vám tedy nejen o obývacím prostoru, kde je, z předměty z cest pokryté velké stěny, naprosto jasné, jakými exotickými místy se ubíraly cesty pánů Zikmunda a Hanzelky. Masky, pokrývky hlavy, loutky, obuv, hudební nástroje, kůže - to je svět v kostce (viz foto).

Ale nahlédneme společně i do tajemných šuplíků a polic, kde je bezpočet předmětů z dalekých expedic. Naprosto přesně zařazených, popsaných a evidovaných, tak jak to dovedl Miroslav Zikmund. Jenomže vedle toho láká i úchvatný výhled na zahradu a město Zlín na straně jedné a do propojené knihovny na druhé.

Dům podle představ majitele

Putovat vilou Miroslava Zikmunda znamená seznamovat se i s jeho názorem na praktičnost a funkčnost nejen bydlení, ale i propojení s pracovním prostorem nebo zázemím a také relaxačním koutem.

Čtěte také

Obdivovat tedy budeme řešení rozsáhlé knihovny s tisíci svazky z nejrůznějších oborů a žánrů a trochu víc se o tomto knižním bohatství dovíte také od archivářky Magdaleny Preiningerové, kterou jsme zastihli ve vile. Má na starosti ve zlínském muzeu archiv cestovatelů H+Z, takže povolanějšího člověka jsme potkat nemohli.

Ale k onomu vkladu Miroslava Zikmunda do vzhledu domu při rekonstrukci - spolupracoval na ní detailně s architektem Zdeňkem Plesníkem a designérem Miroslavem Navrátilem. Proto má například knihovna police bez skel, aby v ní cestovatel tituly rychleji našel podle přesného systému třídění.

Fotokomora, mandl, výtah i tělocvična

S rozhlasovým mikrofonem se vydáme vilou ve Zlíně i do dalších pater. Zavedu vás třeba i do fotokomory, o které měl Miroslav Zikmund jasnou představu, do filmové laboratoře a mrkneme i na mandl. Uznejte, že ne každý dům takové vybavení má a je to další příklad, že cestovatel měl o uspořádání vily zcela “jasno”.

Cestovatel Miroslav Zikmund

Přizpůsoben je i ohýbaný účelný a praktický nábytek nejen v prostorách pracovních, ale i soukromých obytných. Pro dopravu předmětů mezi poschodími sloužil v domě i malý výtah. A o svoji kondici se Miroslav Zikmund staral pečlivě a pravidelně na velkých žíněnkách a systému žebřin. Ribstole pokrývají celou jednu stěnu domácího “fit centra” - ale uvědomme si, že si ho cestovatel v domě objednal v roce 1953.

Mapy, trasy, křeslo

Přiznám se, že jsem ve vile Miroslava Zikmunda nevěděl chvílemi kam se dívat dřív a co vám popsat. Jestli se věnovat mapám s naznačením tras expedic H+Z, připomínat, že dvojici proslavil vlastně rozhlas, na co všechno se zeptat ředitelky Nadačního fondu Zikmundova vila Dagmar Výlupkové.

Čtěte také

Ale co jsem si nakonec neodpustil a troufl si - požádal jsem majitele vily Čestmíra Vančuru, jestli mohu usednout do křesla legendárního cestovatele. S Miroslavem Zikmundem jsem měl tu čest a příležitost se setkat a popovídat, dokonce i u piva a tak vidět jeho pracovnu jeho pohledem, to byl splněný sen.

Ale víc už se o putování vilou, která patři mezi naše nemovité kulturní památky, dovíte v pořadu “Na cestách” na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice, když si nás naladíte v pondělí 12. února jako obvykle po zprávách v 18:00 hodin.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související