S posekanou trávou rovnou za plot. To má v Opatovicích skončit

16. květen 2018 09:35

Podle zástupců radnice v Opatovicích nad Labem musí obec zbytečně utrácet za úklid černých skládek, kdy lidé hází bioodpad třeba přes plot. I proto nově místní úřad začal lidem rozdávat nádoby na třídění bioodpadu, aby takových míst ubylo.

„Za 14 dní odváží bioodpad, je to výborné. Mám malou zahradu, takže to mám aspoň kam dávat,“ pochvaluje si obyvatelka Opatovic Miroslava Pleskotová. Ta už nemusí posekanou trávu odvážet do sběrného dvora. Svoz funguje v obci od loňska.

„My jsme svoz bioodpadu dříve provozovali přes sběrný dvůr a sběrné místo, které jsme měli v místní části Pohřebačka a rozhodli jsme se minulý rok zavést adresný způsob a nabídnout jednotlivým lidem, kteří dojíždí do sběrného dvora, jestli by nechtěli popelnice,“ řekl nezávislý starosta Pavel Kohout.

Třídění bioodpadu zlevnilo poplatky

Zatímco vloni o hnědé popelnice zažádalo devatenáct lidí, letos to bylo už 40. Na 2,5tisícovou střediskovou obec to je sice nízké číslo, zájem ale roste a radnice mohla zlevnit roční poplatek ze 750 na 600 korun.

Hodně dětí, málo místa. Základní škola v Opatovicích bude přistavovat

S novým pavilonem by základní škola v Opatovicích měla získat i nový centrální vchod

Ještě před koncem školního roku zavládne v areálu základní školy v Opatovicích nad Labem čilý stavební ruch, který hned tak neskončí. Obec rozjíždí stavbu nového pavilonu pro 120 dětí a taky ladí plán, jak práce skloubit s výukou a bezpečným pohybem dětí v okolí stavby.


„My jsme si mohli dovolit na letošní rok snížit náklady a rozšířit okruh účastníků. Ještě se bavíme s bytovými domy, aby lidé mohli ten bioodpad odkládat, ale tam je to složitější na zajištění.“ Kohout věří, že se poptávka po popelnicích na biologický odpad ještě zvedne.

Nešvar svévolného zakládání černých skládek trávy a dalšího organického smetí se ale zatím úplně vymýtit nepodařilo, přiznává starosta. „Zlepšilo se to, ale pořád ty bioskládky jsou, naše Technické služby uklízí nelegální bioskládky v příkopech a je mi trochu smutno, že naši lidé to uklidí a za týden je to tam znova.“

V Opatovicích nad Labem svážejí bioodpad zatím jednou za čtrnáct dní, pokud se ukáže, že je to málo, termíny rozšíří, slibuje radnice.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio