Semináře na téma "Jak vyučovat o holocaustu"

18. březen 2007

V první polovině tohoto měsíce se téměř 90 pedagogů z České republiky zúčastnilo v Praze a Terezíně semináře na téma "Jak vyučovat o holocaustu". Tyto semináře již mají svou historii. O ní i o obsahu seminářů napsala pro naše vysílání Marie Zahradníková z Židovského muzea v Praze.

V říjnu roku 1999 se v Praze konala mezinárodní vědecká konference "Fenomén holocaust", která zhodnotila výsledky bádání a vzdělávání na toto téma. Jedním z nejdůležitějších přínosů konference pro naši republiku bylo navázání spolupráce s mezinárodní iniciativou ITF, která se věnuje právě uvedeným otázkám. Semináře pro učitele "Jak vyučovat o holocaustu" představují velice významný výsledek činnosti tohoto uskupení.

Semináře jsou organizovány již od roku 2000, vždy ve spolupráci Ministerstva školství, Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Muzea romské kultury v Brně a Památníku Terezín. Semináře jsou akreditovány ministerstvem školství a dosud jimi prošlo přibližně 1000 českých pedagogů, a navíc i 60 učitelů ze Slovenska.

Semináře "Jak vyučovat o holocaustu" se zabývají nejen genocidou Židů v našich zemích za druhé světové války, ale obecněji i problematikou židovství. Program proto začíná v prostorách Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze přednáškami o dějinách židovského osídlení v českých zemích, prohlídkou muzejních expozic v historických synagogách a Starého židovského hřbitova. Poté následují workshopy. Jejich tématem jsou například "stereotypy a ideologie antisemitismu", "vybrané aspekty výuky o holocaustu" či "psychologické aspekty genocidy". Letos aktuálně přibyla tematika popírání holocaustu. Účastníci semináře se též seznámí s projektem "Zmizelí sousedé", jenž žákům a studentům z celé republiky nabízí objevné poznávání nedávné židovské historie v místě jejich domovů.

Seminář "Jak vyučovat o holocaustu" pokračuje druhý den v Terezíně, kde jsou připraveny další přednášky a workshopy věnované problematice holocaustu, s důrazem na historii terezínského ghetta. V rámci programu se účastníci setkají také s pamětníkem přeživším holocaust. Poslední, třetí den semináře je věnován holocaustu a zvykům Romů na našem území.

Účastníci semináře obdrží na závěr vysvědčení, které je opravňuje předávat získané informace a zkušenosti formou lektorské činnosti dalším učitelům. Absolventi semináře si přitom domů odnášejí nejen nové poznatky, ale i velké množství výukového a dokumentačního materiálu, který mohou využít ve své další činnosti. Letos k základním textům přibyly například novinky o interaktivních programech, putovních výstavách a projektech s tematikou holocaustu, které nabízí školám Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze.

Semináře "Jak vyučovat o holocaustu" jsou semináři základními. Ti, kdo se jich účastní, mohou své poznatky dále prohlubovat. Navazující několikadenní semináře s problematikou holocaustu se konají každý rok na podzim v Terezíně, ale je možno se zúčastnit i vzdělávacích programů v zahraničí - v Německu, Polsku a Izraeli. Zájem o ně projevili též mnozí účastníci právě skončeného šestého cyklu semináře na téma holocaust.

autor: Marie Zahradníková
Spustit audio