Školské odbory versus učitelé

26. únor 2003

Školské odbory údajně bojují za sebe a ne za učitele v terénu. Tvrdí to předsedkyně školské komise Asociace krajů Alena Štěrbová. Odbory nedávno ostře vystoupily proti návrhu ministerstva financí, aby hrazení platů některých učitelů přešlo ze státu na kraje. Podle Štěrbové je důvodem odporu obava odborářů ze ztráty vlastního důležitého postavení. S tímto tvrzením ovšem zásadně nesouhlasí předseda odborářů orlickoústecké organizace Jiří Mann.

"Jestli mluví paní Štěrbová o tom, že by odbory ztratily nějakým spůsobem vliv na vyjednávání ve školství, tak neví, že naše práva nevyplývají z toho s kým budeme vyjednávat, ale vyplývají především ze zákoníku práce a s tím odkud půjdou finance do školství se na našem vyjednávání změní akorát partneři. To znamená, že pokud nebudeme vyjednávat na úrovni vládní nebo na úrovni Ministerstva školství, tak budeme samozřejmě vyjednávat na krajích a tam budeme postupnovat se stejnými pravomocemi a stejným odhodláním jako kdekoliv jinde."

žáci ve třídě
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.