Skoro čtvrtina lékařů v Pardubickém kraji nevydává e-recepty

3. leden 2018 07:40

Pětina až čtvrtina praktických lékařů v Pardubickém kraji zatím nezačala vydávat elektronické recepty. Nepřipojili se zvláště starší lékaři, kterým přišly přístupové údaje do systému až koncem loňského roku, nebo si o přístup ani nepožádali.

Elektronický systém vydávání receptů funguje bez problémů, lékařům však značně komplikuje práci v ordinacích, řekl ČTK krajský předseda Sdružení praktických lékařů Jiří Zdražil.

„Pokud lékař měl zavedeno, že některé recepty tiskla sestřička, u stabilizovaných pacientů nebyla přítomnost lékaře nutná, tak to teď není vůbec možné. Nyní to musí být čistě na počítači, kde je certifikát nainstalovaný, což výrazně zpomaluje práci,“ uvedl Zdražil.

Podle něj před Vánoci při zkušebním provozu měl systém někdy velmi dlouhou dobu reakce, někdy se musel i restartovat. Vadí mu také to, že přes dřívější sliby lékař se nemůže podívat lékového záznamu pacienta, aby se vyhnul nežádoucím interakcím medikamentů.

Zdražil si myslí, že někteří lékaři se do systému ani nebudou snažit zaregistrovat. Vymahatelnost jejich zapojení je podle něj zatím nulová.

Recept e-mailem nebo v SMS

Lékaři musejí od 1. ledna ukládat data o každém vydaném receptu na léky do centrálního úložiště. Pacientům mohou kromě vytištěného papírového receptu poslat recept také e-mailem nebo SMS zprávou na mobilní telefon.

Systém kritizovali lékaři, lékárníci i pacienti, přesto nebyla povinnost odložena. Ministerstvo zdravotnictví ale nebude první rok ty, kteří budou dál vydávat klasické recepty, pokutovat.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio