Skrýš pro milence i inspirace Alfonse Muchy. Známe finalisty ankety Strom roku

20. červen 2019

Je jich jenom dvanáct z celé republiky a hned dva z nich bojují za Pardubický kraj. Do finále se mezi nejlepší dřeviny dostala Muchova lípa z Lukavice na Orlickoústecku a Babiččina vrba z Volče na Pardubicku.

„Rozhodně spolu nesoupeříme. Nezáleží na tom, kdo vyhraje. Uvidíme, kdo získá víc hlasů,“ shodují se navrhovatelé z obou obcí Jitka Němcová a Jiří Strnad.

Těžká konkurence

Stromy získávají body z internetového hlasování, které běží až do 25. září. Výsledky se dozvíme 3. října. „S propagací jsme začali asi před týdnem. Udělali jsme si nejdřív vlastní letáčky, dávali jsme je třeba ke vstupenkám na přírodní divadlo. Teď používáme facebook. Spoléháme na elektronická média. Zajedeme do okolních vesnic, protože tam můžou znát náš strom,“ říká za Voleč Strnad.

I v Lukavici sázejí na sociální sítě. „Čekali jsme na propagační materiály. Děti už je po Lukavici rozdávali do schránek. V létě budeme mít zapůjčenou výstavu všech dvanácti stromů. Umístíme ji v Žamberku během rodinného festivalu Orlická brána a samozřejmě bude taky přímo v Lukavici,“ doplňuje ředitelka tamní školy Němcová.

Nejasné stáří

Zatímco Voleč zkouší štěstí poprvé, v Lukavici už podobnou aktivitu před lety vyvíjeli. U obou stromů panují pochybnosti ohledně přesného stáří. „Neexistují historické doklady, kdy byl strom zasazený. Odhady odborníka jsou 120-400 let,“ tvrdí o Muchově lípě Jitka Němcová. „Lípa se dostala na jedno z pláten Slovanské epopeje. Alfons Mucha zachytil její korunu. Dnes slouží jako úkryt pro hledače kešek. Umístili jsme tam i lavičku a odpadkový koš.“

Muchova lípa v Lukavici

Babiččina vrba zase byla součástí stromořadí, které předci vysázeli k ohraničení svých pozemků. „Vycházíme ze starého pohledu ze začátku 20. století. Zachovaly se jenom dvě vrby. Asi před padesáti lety, když začala být vrba vykotlaná, si k ní našly cestu děti a stala se oblíbeným místem pro hraní. Zůstává jím i teď. Bývala navíc skrýší učících se maturantů i milenců. Je to na konci vesnice v krásném prostředí,“ popisuje Jiří Strnad.

Strom roku získá odborné arboristické ošetření a postup do celoevropského kola. Tam v roce 2017 zabodovala lípa z Lipky na Chrudimsku, když získala bronz. V republikové soutěži byla loni lípa z Lázní Bohdaneč druhá. Za anketou stojí Nadace Partnerství. Stejně jako Pardubický kraj má letos ve finálové sestavě dva zástupce i Vysočina a Zlínský kraj, po jednom pak kraje Liberecký, Karlovarský, Jihomoravský, Středočeský, Plzeňský a Olomoucký.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související