Šluknovský zámek skoro celý shořel při ničivém požáru. Dnes je znovu krásně opravený

14. březen 2024

Nejsevernějším městem České republiky je Šluknov v Ústeckém kraji. Stojí v něm zámek ze z 16. století. Jde o pozdně renesanční třípatrovou zděnou stavbu stojící v anglickém parku mimo středověké centrum Šluknova. V roce 1986 skoro celý shořel při ničivém požáru. Od roku 2008 je znovu krásně opravený.

2. dubna 1986 z důvodu poruchy na elektrickém topném zařízení vypukl v zámku požár. Zcela zničil krov včetně střešní krytiny, celé třetí patro a značnou část druhého patra. Hašením vodou a působením deště po požáru došlo pak i k narušení prvního patra a suterénu.

V devadesátých letech 20. století bylo provedeno částečné statické zajištění objektu. Byla postavena krovová konstrukce se střešním pláštěm a stropní konstrukce z ocelových nosníků s keramickými vložkami v prvním a druhém patře. V roce 2005 byly zahájeny práce na celkové rekonstrukci zámku.

Roku 2007 byla dokončena obnova prvního patra a v roce 2008 potom patra druhého. Rekonstrukce objektu byla ukončena v roce 2009 renovací půdních prostor. Celý zámek dostal novou fasádu a střešní krytina byla vyměněna za břidlici.

Zrekonstruovaná zámecká půda slouží k výstavám i koncertům

Dnes má šluknovský zámek pro návštěvníky připravený prvorepublikový prohlídkový okruh, v jehož rámci jsou otevřeny téměř všechny prostory včetně dobových místností s původními exponáty. Okruh je věnovaný poslednímu majiteli a obyvateli zámku hraběti Ervínu Leopoldovi Nostitz-Rineckovi. Prohlídka vede kanceláří, šatnou, dětským pokojem a ložnicí.

Třešničkou na dortu je pak prohlídka půdy, jejíž velkorysé prostory slouží v současné době k výstavám a koncertům. V přízemí zámku je turistům k dispozici informační centrum. Přilehlý park slouží k odpočinku a také ke kulturním akcím.

Spustit audio