„Smažte na sádle, nevzdávejte se majonézy,“ radí profesionální kuchař

23. prosinec 2014

Kuchař Miroslav Růžička přišel do studia Českého rozhlasu Pardubice s několika vánočními recepty. Připravte si chutnou štědrovečerní večeři.

Tradiční kapr
Čerstvého kapra osolíme, lehce pokapeme citronovou šťávou, obalíme a usmažíme. Tak zní jednoduchý recept na klasickou českou vánoční večeři. Na co si dát pozor? „Čerstvá ryba je základ. To bychom si měli pohlídat. Smažíme nejlépe na sádle a ve fritéze,“ říká Miroslav Růžička.

Bramborový salát
Kdo umí nejlepší bramborový salát? Maminka! Máváme partnerovi před obličejem rodinným receptem a on na oplátku mává tím svým. Jak to tedy má správně být? „Hlavně bez salámu a vždy s majonézou,“ říká Miroslav Růžička. Do pravého bramborového salátu dáváme zeleninu a brambory v poměru 1:1. S majonézou to nepřeháníme. Ta funguje pouze jako pojidlo a dochucovadlo a nemá tvořit dominantní chuť salátu.

Ingredience na bramborový salát
brambory, kořenová zelenina, vajíčka, okurky, cibule, majonéza, sůl a pepř
Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme ve slupce v osolené vodě. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčka uvaříme a spolu s okurkami a cibulí nakrájíme najemno. Cibuli osolíme a šťávu z ní vymačkáme do salátu. Všechnu zeleninu včetně vymačkané cibule smícháme, přidáme sůl, pepř, trochu láku z okurek a domácí majonézu a zamícháme. Necháme v chladu den nebo dva uležet.

Vánoční kuba
350g hub (mražených, sušených, čerstvých), 400 g trhaných krupek, 50 g sádla, 50 g cibule, sůl, tři čtvrtě litru vody, dochutíme majoránkou, pepřem, česnekem a kmínem.

„Krupky s česnekem, solí, kmínem a lžící sádla uvaříme doměkka. Na cibulce a sádle zvlášť dusíme houby, s kmínem a pepřem. Směs smícháme s majoránkou. Do vymaštěného pekáče naklademe střídavě vrstvu uvařených krupek a vrstvu vařených hub. Poslední vrstva musí být vařené krupky. Povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a asi půl hodiny pečeme,“ říká Miroslav Růžička

Recept na pečená krůtí stehna, rybí polévku a další praktické rady si můžete poslechnout v záznamu vysílání.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.