„Snědí muži přepadávají ve Chvaleticích dívky.“ Policie vyvrací poplašnou zprávu

15. březen 2018 13:10

Po Chvaleticích se v tomto týdnu šířila poplašná zpráva o mužích tmavé pleti, kteří prý přepadávají hlavně blondýnky. Na sociálních sítích ji sdílely stovky lidí. Státní i městská policie okamžitě vydaly prohlášení, že se nic takového ve městě neděje. Dnes proto strážníci zvou místní na veřejnou debatu, aby je uklidnili.

Zpráva se objevila na Facebooku a lidé ji velmi rychle začali posílat dál, příspěvek u jednoho z uživatelů má přes 700 sdílení a z komentářů vyplývá, že překvapivě hodně lidí tomu věřilo. Přitom zpráva tak, jak je napsaná, vykazuje všechny známky tzv. hoaxu, tedy nepravdivé informace.

Policie okamžitě situaci prověřila a zjistila, že k žádnému takovému případu nedošlo: „Žádné oznámení o násilné pouliční kriminalitě ani o znásilnění průvodčí ve vlaku jsme nezaznamenali,“ řekla Policejní mluvčí Markéta Janovská řekla.

Příslušníci státní i městské policie také ihned poplašnou zprávu vyvrátili na svých webových stránkách s tím, že  od 1. února se ve Chvaleticích staly pouze běžné dopravní přestupky, několik případů drobné majetkové kriminality a požáry v elektrárně.

Čtěte také9 tipů, jak poznat falešnou zprávu

Také nezávislá starostka Blanka Zaklová osobně situaci prověřila a sama vnímá, jak je šíření podobných zpráv nebezpečné: „Já jsem k tomu hned svolala státní policii a ono by to potom mohlo vést k nějakému vzájemnému násilí. Nejhorší je, když potom někdo vezme spravedlnost do vlastních rukou. To člověk nemohl nechat jen tak, mě to samotnou překvapilo.“

Debata se strážníky

Chvaletičtí strážníci zvou zájemce na dnešek v 17 hodin do zasedací místnosti služebny MPCH.  Každý se tak může dostavit a položit konkrétní dotazy k problematice a strážníci je v mezích možností zodpoví.

Podle strážnice Anety Hámorské je to potřeba. Šíření podobných zpráv je totiž jako lavina, kterou prakticky nelze zastavit. „Samozřejmě část občanů měla strach a část občanů měla zájem na tom, aby se situace vysvětlila a aby dostali korektní informace a nešířili paniku, dodala.“