Snižují výdaje díky slunci. V Chrudimi pokračují v nákupu solárních elektráren

10. leden 2024 08:10

Chrudim dá další miliony korun za solární panely, chce totiž snížit výdaje za elektřinu díky slunci. Fotovoltaické elektrárny se postupně objevují na školách i na sportovištích. A v nákupech bude město pokračovat i letos.

Chrudim solární zdroje testuje už několik let, nejdřív to byly malé výrobny pro městský úřad nebo technické služby. Po razantním zdražení energií radnice zrychlila. Vloni nakoupila technologii za skoro 9 milionů korun, což zahrnuje 5 osazených střech. Největší a nejvýkonnější fotovoltaika bude na zimním stadionu, kde nainstalují zařízení za zhruba 6 milionů.

Miliony do fotovoltaiky

A nákupy budou pokračovat i letos, připravená je druhá etapa, která bude zahrnovat celkem čtyři základní školy. Rozpočet je přibližně 7,7 milionů korun a celkový instalovaný výkon 221 kilowattů (kW). Radnice spoléhá na dotaci. V takovém případě by se na úspoře energií měly panely zaplatit za tři a půl roku. Bez dotace by to bylo za sedm let.

Důležitá ale bude chystaná změna zákona, která by umožnila energii přeposílat mezi městskými objekty, právě tam, kde bude zrovna elektřina potřeba. Podle starosty Františka Pilného (ANO) je totiž právě u škol nevýhodu v tom, že v létě, kdy výrobny produkují nejvíc elektřiny, jsou budovy prázdné.

Chrudim ale není jediná, kdo sází na fotovoltaiku. Podobné plány má Skuteč nebo Proseč, na první solární výrobny má slíbenou dotaci Hlinsko. To počítá s panely na střeše sportovní haly a multifunkčního centra a roční úspora by měla být až milion korun. A náskok má Třemošnice, která výrobu spustila už vloni, a první výsledky potvrdily úsporu elektřiny v desítkách procent.

autor: Josef Kopecký | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související