Sokolové mají mladých dost. Nejsou to jenom aktivní senioři

8. červen 2016

Ve zdravém těle zdravý duch. Známé heslo pořád žije. Sokol proto není klasická sportovní organizace, ale částečně i kulturní. Po republice bychom našli spoustu jeho folklorních souborů. A třeba ve Slatiňanech hned dva. Jmenují se Sejkorky a Formani.

„Zdá se mi, že se poslední dobou zájem zvyšuje. Sokolství je hlavně filozofie. Jde o cvičení, utužení těla, kulturu, vlastenectví, ale taky o kamarádství, přátelství, vzájemnou pomoc a slušnost. Lidé si myslí, že sokolové jsou senioři, kteří chodí cvičit. My máme 220 členů, z toho 150 do osmnácti let. Mládeži chceme smysluplně vyplnit čas v této rizikové době,“ říká starosta T.J. Sokol Slatiňany Miroslav Lebduška.

Slatiňany: comeback národní přehlídky

Sokolské folklorní soubory mají každé dva roky sraz. O to cennější je, že se národní přehlídka už po šesti letech zase vrací do Slatiňan. Ponese se v duchu oslav 120. výročí založení Sokolské župy Východočeské - Pippichovy a zároveň vzpomínek na zakladatele župy Karla Emanuela Pippicha. „Byl to renesanční člověk s obdivuhodným záběrem. Žil navíc v době, kdy nebyla doprava, sdělovací prostředky. Měl taky právní kancelář. V té době se taky díky němu Chrudimi říkalo Athény východních Čech,“ připomíná Lebduška.

Folkloristé se do Slatiňan sjedou v pátek odpoledne. Slavnostní zahájení obstará večerní divadelní představení Poctiví společníci v režii Bohumila Gondíka. Ten režíroval taky velmi úspěšnou sokolskou Prodanou nevěstu. S ní Formani ze Sokola Slatiňany slavili úspěch na prknech Národního divadla. Tleskalo se jim dokonce vestoje.

starosta T.J. Sokol Slatiňany Miroslav Lebduška

„V sobotu projde průvod městem od radnice k sokolovně v krojích s muzikou, s koňmi. Budou tam dámy v sedle, kočáry, historická kola, historický traktor, historické motocykly, mažoretky, jednotlivé soubory. Uzavíráme jenom půlku silnice. Projíždějí tam třeba i svatby a dívají se. Po vlastní folklorní přehlídce následuje večerní a noční sokolská veselice s programovými vstupy a půlnočním překvapením. Je to otevřené všem lidem stejně jako jiné sokolské akce,“ uzavírá Miroslav Lebduška.

autor: MAL
Spustit audio