Soutěž Daniel se zabývá problematikou holocaustu a rasismu

4. březen 2007

Před necelými pěti lety vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy první ročník soutěže "Daniel" určené starším žákům a gymnazistům. Soutěž je tematicky spjata s Dnem památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, který každoročně připadá na 27. leden - den osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim v roce 1945. Ohlédnutí za letošním ročníkem soutěže Daniel připravila Eva Knopová z Národního institutu dětí a mládeže.

"Netušila jsem, že už brzy přijde konec... Konec, na který teď čekám... Konec, kterého se teď Judit obává... A já najednou nevím, co ještě ze svého života promítnout... Co je to poslední, na co chci pomyslet. ... Několik vojáků otevřelo dveře a vyhnali nás všechny ven... A teď nás vedou přímo do útrob té komory, která byla jedním z prvních, co nás tu uvítalo... Dveře už se zavírají, děti pláčou strachy, malá Judit mě objímá kolem pasu... Jen já koukám před sebe. Protože vím, že zítra ráno sem přijdou další lidé, kteří budou na rozkaz vojáků pálit naše těla... A tak se to bude opakovat... Ale já vím, že jednou tohle všechno skončí... A plyn začal čeřit vzduch... A světlo odešlo..."

Text, který jste právě slyšeli, byl ukázkou z rozsáhlejší práce Mileny Sotolářové z Gymnázia v Lipníku nad Bečvou. Její dílo patřilo k těm, které se dočkalo ocenění v zatím posledním, čtvrtém ročníku literární a historické soutěže "Daniel". Jejím garantem je "Národní institut dětí a mládeže" - odborné zařízení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Pracovníci institutu se zabývají zájmovým vzděláváním, metodickou a organizační prací s dětmi a mládeží, dalším vzděláváním pedagogických pracovníků. Kromě toho však zabezpečují i různé soutěže a přehlídky - a soutěž "Daniel" je jednou z nich.

Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti je mladé generaci předkládán jako výzva k zamyšlení nad nacistickou perzekucí Židů a dalších etnik, ale i jako zcela aktuální téma. Rasové problémy v České republice a obecněji soužití různých etnik takovým tématem určitě je.

Soutěž "Daniel" se vyhlašuje ve dvou kategoriích. Vzhledem k obtížnosti tématu je určena žákům až od 8. ročníku základních škol a odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií. V první kategorii přitom soutěží žáci mladší 15 let, ve druhé ti, kterým již 15 roků bylo. Do 4. ročníku soutěže přišlo v obou kategoriích 35 literárních a 8 historických prací. Oceněno bylo 12 z nich a navíc byla udělena 4 čestná uznání.

Na organizaci soutěže "Daniel" se vedle "Národního institutu dětí a mládeže" podílí i Židovské muzeum v Praze. V prostorách jeho Vzdělávacího a kulturního centra se také minulý měsíc konalo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže. Za účasti náměstkyně ministryně školství Evy Bartoňové a dalších čestných hostů obdrželi vítězní autoři diplomy a knižní ceny. Mladé literáty také potěšil zajímavý kulturní program, po němž následovala prohlídka Židovského muzea.

Soutěž "Daniel" letos vstoupila do svého 5. ročníku. Více o ní je možno se dozvědět na zvláštní internetové stránce www.humanitnisouteze.cz.

autor: Eva Knopová
Spustit audio