Soutěž učňů láká i mladé řemeslníky ze zahraničí

17. září 2015

Od 22. září bude na vysokomýtském náměstí Přemysla Otakara II. hodně rušno. Odstartuje už 5. ročník mezinárodní soutěže učňů Řemeslo/Skill 2015, na který přišel posluchače pozvat pořadatel Hynek Míka.

Technické školy v posledních letech pociťují značný úbytek zájemců o učňovské obory: „Já si myslím, že to není problém jenom České republiky. Když komunikujeme v rámci naší soutěže, která je mezinárodní, tak jsme letos zvali i takový vyhlášený řemeslnický stát jako je Německo. Omluvili se nám, že nemají studenty. Takže je to zajímavé, že to není problém jenom České republiky, ale že i z Německa máme zprávy, že tam úbytek studentů je,“ říká k aktuální situaci na technických školách Hynek Míka.

Šikovní učni nemají problém práci sehnat

Za nezájem mladých lidí o učňovské obory do značné míry může být i to, že je Češi stále považují za něco podřadného: „Je to hodně politická záležitost z těch 90. let, kdy celá politická scéna vnímala učební obory trošku negativně. Všichni chtěli, aby lidi měli velké vzdělání, minimálně středoškolské s maturitou a nějak se na ty obory zapomínalo,“ vysvětluje Hynek Míka a doplňuje, že to je škoda, protože šikovným učňům se nestane, že by nesehnali práci:

„Naše soutěž minulý rok rozjela akci s jednou velkou českou stavební firmou, která učňům garantuje, že když se k ní po vyučení přidá, tak dostane nejen příspěvek, ještě mu zaručují práci a to nejen v Čechách, ale i na Slovensku, v Polsku, všude, kde ty stavby provádí.“

Soutěž jako reálná stavba

Učňovská soutěž Řemeslo/Skill 2015 je podle Míky netradiční nejen v rámci naší republiky: „My jsme originální naší koncepcí, kdy se vlastně všichni soutěžící navzájem střídají na pracovištích. To znamená, že v úterý, kdy začínáme, přijdou zedníci, kteří postaví stavby. Hned odpoledne přicházejí další obory, které se s nimi na těch stavbách střídají. Takže tam přijdou montéři suchých staveb, kteří udělají základy rekonstrukce koupelny, udělají podhledy. Po nich přijdou instalatéři a pak se zase vrátí montéři. Během tří dnů se vystřídají obory na stále stejných stavbách, které se učí i předávat,“ popisuje průběh soutěže Hynek Míka.

Štukování, stěny

Také letos bude účast na soutěži mezinárodní, dorazí řemeslníci z Maďarska, Polska, nebo Slovenska: „Může se stát, že klidně tu stavbu postaví Maďar, vstoupí do toho jako sádrokartonář Čech a dokončí to jako instalatér někdo ze Slovenska.“

Soutěž nebude zajímavá jen pro samotné soutěžící nebo odbornou veřejnost, inspiraci na ní najdou všichni, kteří se chystají třeba stavět nebo rekonstruovat: „Nám se na té soutěži sejdou odborníci z mnoha oborů. Kdo chce znát informace ohledně využití jednotlivých systémů v oblasti třeba sádrokartonářství nebo z hlediska obkladů, budeme velice rádi, když k nám přijdou, jsou pro ně připraveni odborníci,“ říká Hynek Míka a k návštěvě zve například také žáky posledních ročníků základních škol: „Pro ně je připravené pracoviště, kde si vyzkouší, jak se nahazuje, jak se pracuje v truhlářství, v instalatérství, budou si moci vyzkoušet konkrétní práce, aby poznali, pokud by si ten obor vybrali, co je vlastně čeká a jak je to zajímavá práce.“

5. ročník mezinárodní soutěže učňů Řemeslo/Skill 2015 bude tradičně na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě: „My začínáme 22. září a trvá to do 24. září. Největší mumraj bude 23. září, kdy se sejde všech těch 56 soutěžících na jednom place. Budou se navzájem střídat, to bude asi opravdu nejzajímavější na podívání i na poznání,“ uzavřel pozvánkou Hynek Míka rozhovor.

autor: HRU
Spustit audio