Spor o výrobu bublinkové folie v Chrasti na Chrudimsku pokračuje

9. prosinec 2017 14:00

Krajský úřad zrušil povolení výroby bublinkové folie v Chrasti. S provozem nesouhlasila část obyvatel města a firmu také několikrát pokutovala  Česká inspekce životního prostředí.

Stavební úřad sice zkušební provoz povolil, krajský úřad ale původní rozhodnutí zrušil.

Firma Jasobal požádala o změnu využití bývalé pletárny, kam majitelé nastěhovali stroje na výrobu folie. Chrudimský stavební úřad to na jaře povolil a stanovil podmínky pro zkušební provoz.

Podle nadřízeného krajského úřadu ale tohle udělat nemohl a chrudimští úředníci chybovali. Součástí spisu jsou i požadavky na stavební úpravy - nové protihlukové zdi, rozvody odsávání zplodin nebo tepla od strojů. Pardubický kraj původní rozhodnutí zrušil, protože nejdříve měla být hotová tato opatření a teprve potom měl stavební úřad rozhodnout o jiném využití haly.

Bublinková fólie není vždy pro radost. Její výroba ztěžuje život lidem v Chrasti

Továrna na výrobu bublinkové fólie v Chrasti

Výrobce bublinkové fólie v Chrasti na Chrudimsku se chystá obnovit provoz. Linky v továrně se zastavily po kontrole z České inspekce životního prostředí. Požádali ji o pomoc obyvatelé z okolí podniku. Ti si totiž stěžují na silný zápach, který se šíří do okolí.

Lidem z okolí továrny vadí hlavně hluk a zápach z výroby. Nejbližší sousedé také upozorňovali na to, že majitel zahájil provoz bez povolení, a to také potvrdila Česká inspekce životního prostředí a později i kontrola stavebního úřadu.

Majitelé firmy už dříve reagovali tak, že se pokusí vyhovět všem zákonným požadavkům a udělat taková opatření, aby povolení k výrobě získali.

Firmu už několikrát pokutovala Česká inspekce životního prostředí a vyměřili pro Jasobal celkem čtyři pokuty za nepovolený provoz. Další a nejvyšší sankce padla po tom, co firma bez ohlášení přestěhovala na čas výrobu do Pardubic. Celkem má společnost zaplatit na pokutách zaplatit 820 tisíc korun, uhradila zhruba polovinu, na zbytek má dohodnutý splátkový kalendář.

Spustit audio