Bublinková fólie není vždy pro radost. Její výroba ztěžuje život lidem v Chrasti

6. říjen 2016

Výrobce bublinkové fólie v Chrasti na Chrudimsku se chystá obnovit provoz. Linky v továrně se zastavily po kontrole z České inspekce životního prostředí. Požádali ji o pomoc obyvatelé z okolí podniku. Ti si totiž stěžují na silný zápach, který se šíří do okolí.

Společnost se teď snaží získat povolení k obnovení výroby. Podle Bohumily Mlatečkové z odboru životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi ale navržená opatření nejsou dostatečná.

„V dokumentaci nebylo uvedeno konkrétní opatření ke snižování emisí pachových látek nebo navržení opatření, které by mělo být realizováno potom v období provozu,“ doplnila Mlatečková.

Firma se proti postihům odvolala

Linka na bublinkovou fólii teď nepracuje, zastavila se po zákazu inspekce životního prostředí, ale nebylo to tak jednoduché.

Inspektoři nejdřív firmě vyměřili pokutu 70 tisíc korun za znečišťování ovzduší, pak v květnu vydali rozhodnutí o zastavení provozu. Jenže při další kontrole zjistili, že výroba pokračuje dál, následoval exekuční příkaz k ukončení činnosti, ale firma se proti všem postihům odvolala.

Lidé v okolí továrny si stěžují na velmi nepříjemný zápach při výrobě fólie. Obyvatelé sousedních ulic sepsali petici, kde upozorňují na nedostatečná opatření ze strany vlastníků továrny. Lidé z okolí továrny říkají, že ve vzduchu je cítit něco podobného, jakoby se na plotně pálilo plastové nádobí. Obnovení výroby si tak nepřejí.

Bublinková fólie (ilustrační foto)

Podle jednatele firmy Jaroslava Jirouta nejsou vztahy se sousedy tak vyhrocené, jak se zdá. Výrobu v Chrasti chce proto udržet. „Uprostřed Brna jsou tři takové výroby, nikdo tam s tím problém nemá. Uprostřed Prahy toho dělají několikanásobně víc než my a také s tím nemají problém,“ říká Jirout.

Majitelé firmy se snaží výrobu zlegalizovat. Potřebují k tomu posudek vlivu na životní prostředí, ten už výrobce má, ale další si nechá zpracovat ministerstvo životního prostředí. To si může určit podmínky provozu, například maximální teplotu při tavení, řešení odvětrávání haly nebo způsob nakládání s odpady.

Majitelé firmy zatím čekají, jak posudek dopadne. Každopádně výrobu chtějí v Chrasti udržet a argumentují třeba i tím, že je ve městě výrazná nezaměstnanost.

autor: kop
Spustit audio