Spor studnu nejspíš skončí u soudu. Před rokem připravila obyvatele Jedousova o vodu

23. listopad 2020 05:10

Už je to skoro rok, co zhruba třetina obyvatel obce Jedousov na Pardubicku přišla o pitnou vodu ve studních. Nemohlo za to tehdy sucho, ale bezohlednost jednoho ze sousedů. Ten si bez povolení nechal na zahradě udělat příliš hluboký vrt, kterým změnil toky spodních vod. Studny v okolí tak prakticky ze dne na den vyschly.

Krajský úřad před pár týdny vrt označil za černou stavbu. A jak zjistil reportér Josef Ženatý, spory mezi sousedy se ale táhnou dál a budou mít nejspíš i soudní dohru.

„Úřady na základě stížnosti a dovolání těch postižených obyvatel a na základě důkazů rozhodly, že to je černá stavba,“ řekl nezávislý starosta Jedousova Jiří Kožený. Vodoprávní úřad v Přelouči sice nejdřív vrt za černou stavbu neoznačil, odvolací krajský úřad ale ano.

Jedna ze studní v Jedousově. Třetina obce je kvůli hlubokému vrtu souseda bez vody.

Majitel tak teď má dvě možnosti. Stavbu buď odstranit, nebo zlegalizovat. „Městský úřad v Přelouči byl proto krajským úřadem vyzván, aby zrušil svoje opatření z června letošního roku, kterým ověřil passport stavby, protože ten byl s největší pravděpodobností vydán v rozporu s právními předpisy,“ říká mluvčí krajského úřadu Dominik Barták.

Pro obec i její obyvatele to bylo zlomové rozhodnutí. Mohou se teď totiž domáhat náhrady škody. Většina domácností si totiž musela zajistit nádrže a čerpadla, aby si lidé doma mohli alespoň vyprat prádlo nebo se osprchovat.

Peníze jsou to nejmenší

„Škody obyvatel jsou v desetitisících, a pokud nedojde k dohodě, tak to může skončit samozřejmě jedině u soudu,“ dodává starosta Jiří Kožený. Majitele firmy, která problémy způsobila, se nepodařilo zastihnout a ani telefon, který je na webu uvedený jako číslo do kanceláře, nebyl dostupný.

Škoda vznikla i obci, protože ta musela půjčit od Správy státních hmotných rezerv cisternu na vodu a zajišťovat její doplňování. Finanční nebo materiální škody jsou ale podle starosty to nejmenší. „Peníze, to je až v druhé řadě. Ale hlavně tedy se tady zhoršily mezilidské vztahy a to je z mého pohledu vůbec ta největší škoda.“

Obec Jedousov nedaleko Přelouče na Pardubicku připravuje stavbu vodovodu, ta se ale podaří až za několik let. Do té doby bude část vesnice dál odkázaná na vodu z vlastních studní.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související