Spořádá 24 vajec za dvě minuty. Takového jedlíka jen tak nenakrmíte

12. leden 2017

Funěli jste někdy po jídle? Už jste nemohli sníst ani jedno další sousto? Takové pocity Jaroslav Němec moc nezná. Brázdí republiku a doslova pojídá všechny možné soutěže. Kromě živých brouků pozře všechno.

„Hodně jím spíš na těch soutěžích. Jinak bych se asi nevešel do dveří, kdybych na to měl pořádně trénovat a asi by mě to i finančně zruinovalo. Jím úplně klasicky,“ říká Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky.

Proč? Jen tak

Je to už asi 13 let, co se vyučený kuchař věnuje této aktivitě. „Tehdy jsem se spíš z hecu přihlásil na předkolo Vizovického trnkobraní. Postoupil jsem do finále. Teď někdy jedu za jídlem až 200 kilometrů. Párkrát stihnu i dvě soutěže během jednoho dne, když nejsou moc daleko od sebe. Za rok 2016 mám vyhraných nějakých 30 soutěží. Trávení mám dobré. Všechno v pohodě.“

V televizní show dokázal Němec sníst 24 a půl natvrdo vařených vajec za dvě minuty se zavázanýma rukama za zády. „Šlo o světový rekord. Dávali mi to zapíjet syrovými vajíčky.“

Dobrého nepálí

Jednou se taky nechal přemluvit k účasti na Chillibraní. „Na ty nejpálivější papričky musíte použít dvoje gumové rukavice, aby vás na rukou nepálily. Začnou se vám klepat ruce, napadne vám to nervovou soustavu, vidíte mlhavě. Pálivost bych vydržel, ale zastavila mě strašlivá bolest břicha. Obsadil jsem 6. místo. Člověk tam jde s tím, že mu bude špatně.“

Když už je Jaroslav Němec na soutěži jedlíků, přihlásí se třeba klidně do soutěže o nejlepší štrúdl. „Taky v tom jsem vyhrál. Mám na to svůj recept. Něco podobného se mi stalo s bábovkou. Dávám tam vaječný koňak i ořechy. Ke gastronomii mám prostě blízko.“

Jeho největším snem je účast na pojídání hotdogů v New Yorku. Shání na něj peníze.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.