Sportovní seriál - badminton

30. srpen 2011

Dalším velmi zajímavým sportem, který by mohl být vhodný pro Vašeho potomka, může být badminton. Jde o sport fyzicky hodně náročný, i když se to možná na první pohled nezdá a výhodu má také v tom, že není vůbec finančně náročný. V rozhovoru to prozradil trenér mládeže pardubického klubu Tomáš Seibert.

Proč je badminton vhodný pro děti?

No vhodný pro děti je z několika důvodů, za prvé rozhodně je to nejlehčí náčiní, se kterým se dá pinkat, kromě pingpongové pálky, takže je to rozhodně jednodušší než squash, nebo tenis, čímž samozřejmě nechci pomlouvat ostatní sporty a netvrdím, že badminton je nejlepší. Tento sport má tu velkou výhodu, že ho můžou pinkat i absolutní amatéři někde na trávě, vlastně k tomu badmintonu nepotřebujete vůbec nic. Na té závodní úrovni má tu nevýhodu, že je možné ho hrát jen v hale, ale to je u spousty dalších sportů.

Jaký věk je u dětí ten nejlepší pro to, aby s badmintonem začaly?

Limit si myslím že není žádný, je na to spousta názorů, sám osobně si myslím, že to dítě by mělo začít nejdříve ve čtyřech, pěti letech. Pět, šest let je ideálních.

Jsou nějaké nutné fyzické předpoklady, jak vlastně probíhají ty tréninky, jsou rovnou zaměřené na tu vlastní hru?

Tak určitě je tu nutný určitý fyzický fond, jak každý ví, badminton je fyzicky velmi náročný sport, ale co se týká našeho oddílu, tak fyzička není na prvním místě. My totiž máme tzv. badmintonový kroužek a potom kdo chce a má na to předpoklady jak fyzicky, technicky, tak i psychicky, tak pokračuje v oddílu. Kdo nechce, tak dál chodí do kroužku, který je sice pod hlavičkou badmintonu, ale je to jako všeobecná příprava, všeobecný pohyb, na těch trénincích hrajeme veškeré hry. Moje krédo je, že nepotřebuji vychovat mistra světa v badmintonu, ale chci dostat děti od počítačů.

Jak těžké je si toto splnit, tedy zvednou děti ze sedaček a židlí?

Můžu říct, že je to hodně náročné, protože když jsem to před čtyřmi lety založil a zjistil jsem, že z dvaceti dětí mi tři udělají kotrmelec, tak jsem se docela zhrozil. Je to takový můj osobní boj ty děti zvednout ze sedaček, ale samozřejmě je nemůžu přitáhnout za zadek do tělocvičny, to je věc a boj rodičů.

Další věc, která může rodiče zajímat je, jak finančně náročný je tento sport?

Finanční náročnost tohoto sportu je minimální – konkrétně dva tréninky v týdnu za celý rok stojí rodiče 1200 korun.

Jak je to s výbavou pro badminton?

Výbavu na začátku zapůjčíme a pak se dá raketa koupit a vejde se třeba do pětistovky.

A nic dalšího speciálního není potřeba?

Tak samozřejmě je potřeba sportovní obuv, ale tu každé dítě má, protože ji potřebuje na tělocvik a pak nějaké trenky a tričko, nic speciálního není potřeba.

Poslední otázka – kdybyste měl vybrat jedinou myšlenku proč si vybrat právě tento sport?

Jednoduchá otázka a těžká odpověď. Těžko říci, každý sport má svá pro a proti a důležité je to, že se děti hýbou. Mně učaroval tento sport protože já jsem od mládí pinkal a hýbal jsem se, ať už to byl tenis a pak jsem později přešel na squash. Přiznám se, že mě ani neučaroval sport jako takový, ale konečně se mi splnil můj sen pracovat s dětmi pod jakýmkoliv oddílem a vzhledem k tomu, že co se týká squashe v Pardubicích, tak o to nebyl prakticky zájem, tady byl zájem maximálně o komerci a tahat z lidí peníze, takže tady se mi ten sen splnil. Vloni jsem měl evidovaných 28 dětí a pravidelně na tréninky jich chodilo zhruba 18 a to je pro mě úspěch.

Internetové stránky oddílu: http://www.tjpolabiny.cz/html/badminton.html

autor: gut
Spustit audio