Spotřebu vody v Hlinsku kontrolují čidla ve sloupech veřejného osvětlení

4. prosinec 2017

Hlinsko by se mělo stát prvním městem u nás, kde nebudou spotřebu vody kontrolovat lidi, ale technika. Dodavatelská firma tam testuje takzvané chytré vodoměry.

Zatím je na ně napojená polovina města. V budoucnu by to mělo fungovat tak, že pokud třeba praskne hadička na záchodě, majitel se to dozví dřív, než vytopí sousedy.

A v Hlinsku vodárny zkouší ještě modernější typ, který využívá čidla umístěná ve sloupech veřejného osvětlení. Získaná data pak odesílají na centrálu.

„V programu vyberu ulici nebo čtvrť kde budu odečítat a zvolím Odečíst vše. Umí to komunikovat s vodoměry, které jsou umístěny na odběrných místech, vyhodnotit odečet, data, stavy a hodnoty načtené na vodoměru,“ popisuje nový způsob odečtu Libor Fořt, technik vodárenské společnosti.

Technika umí upozornit i na únik vody

„Zároveň dostaneme informace o tom, jestli se s měřidlem nemanipulovalo,“ popisuje další výhodu Václav Kloboučník z Vodárenské společnosti Chrudim. Chytrou techniku by ale neměli oceňovat jenom ti, kteří vodu dodávají, ale hlavně ti, kdo ji odebírají.

„Jednoznačně hlavní výhodou je zavádění nových zákaznických služeb. Rádi bychom šli cestou upozornění zákazníkům v případě, že v jejich nemovitosti dochází k úniku vody například špatnou funkcí toalety,“ říká ředitel vodárenské společnosti Roman Pešek.

Firma provozuje už skoro tisíc chytrých měřidel. A z Hlinska chce udělat výkladní skříň. „Tady bychom rádi měli město Hlinsko pokryté do roku 2020,“ doplňuje Roman Pešek.

Pokud plán dodrží, může se Hlinsko stát prvním městem, kde bude spotřebu vody odečítat jenom technika.

Spustit audio