Staré Hradiště odřízne oprava silnice, tisíce aut z Pardubic pojedou objížďkou

1. březen 2018 11:00

Od příštího pátku musejí řidiči počítat s komplikacemi na frekventované trase Pardubice - Staré Hradiště. Silničáři tam za částečné uzavírky zahájí opravu silnice, která je vedlejší tepnou na Hradec Králové a taky důležitou spojnicí pro obce na sever od krajského města.

Uzavírka se bude týkat asi 1,5kilometrového úseku silnice od křižovatky u pardubické chemické školy až po kruhový objezd ve Starém Hradišti. Stavbaři podle jejich zástupce Michala Kmenta uzavřou směr z Pardubic do obce hned v pátek 9. března ráno.

Auta jedoucí z centra na Hradiště nebudou moct za univerzitou odbočit doprava, ale budou muset využít objízdnou trasu. Ta povede pro osobní i nákladní auta směrem na Ohrazenice a dál potom na Hradubickou silnici, kde se pak objížďka stočí na Srch a na Hradiště na Písku.

V opačném směru od Hradce Králové ale bude silnice přes Staré Hradiště pro auta průjezdná.  Úplně zavřená, v obou směrech, by pak měla být poslední dubnový víkend, kdy budou cestáři pokládat nový asfalt.

Jak řekl nezávislý starosta Starého Hradiště Miroslav Čepčář, mají obavy z toho, že se osobní auta do obce nahrnou od Ohrazenic, protože tudy bude možné si cestu zkrátit po ohrazenické ulici až ke kruhovému objezdu ve Starém Hradišti, jenže to bude znamenat mnohem hustší provoz. V místě navíc probíhají opravy chodníků.

S možnými kolonami by řidiči měli počítat i ve směru na Globus, kde kvůli objízdné trase přibude aut. Podle starosty Čepčáře využívá krajskou silnici přes Staré Hradiště až 15 tisíc aut za den.

Trasu změní i hromadná doprava  

Oprava silnice se dotkne taky MHD a linkových autobusů, ale opět jen ve směru od Pardubic, spoje pojedou objížďkou přes Ohrazenice a před kruhovým objezdem u obecního úřadu ve Starém Hradišti bude náhradní autobusová zastávka.

Podle Ladislava Umbrauna z odboru dopravy kraj za opravu silnice utratí 26 milionů korun a práce potrvají zhruba dva měsíce, plánovaný termín dokončení je 7. květen.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio