Radary v Litomyšli vyfotí i slušné řidiče. Budou mezi nimi hledat kriminálníky

4. leden 2018 08:35

Silniční radary na průjezdu Litomyšlí pomůžou policistům v boji se zločinem. Město zpřístupní kriminalistům data z kamer například pro hledání pachatelů krádeží vozidel.

Kamery při úsekovém měření rychlosti teď zaznamenávají každé vozidlo, které nedodrží předepsanou rychlost včetně jeho SPZ. Následně vypočítají rychlost, jakou řidič daným úsekem projel. Nově budou kamery zaznamenávat všechna auta.

Podle starosty Radomila Kašpara (KDU-ČSL) se situace po zprovoznění úsekových radarů podstatně zlepšila. Provoz se zpomalil a drtivá většina řidičů projíždějících Litomyšlí padesátku dodržuje. Najdou se ale i šoféři, kteří na radary nereagují a rychlost překračují. Těm pak dopravní odbor městského úřadu posílá pokuty.

Radary vyfotí i pomalé řidiče

Řidiči, kteří nedodržují rychlost, musí i dál počítat s pokutou. Nový server, za který město zaplatilo 170 tisíc korun, ale zaznamená každé auto, i to, které nepřekročí povolenou rychlost.

Úsekové radary zklidnily v Litomyšli dopravu

03762728.jpeg

Radnice v Litomyšli na jaře zavedla úsekové měření na některých nejvytíženějších silnicích ve městě. Při nedodržení předepsané padesátky musí řidiči počítat s pokutou, přesto kamery každý den zaznamenají desítky případů, kdy si s překročením povolené rychlosti řidiči těžkou hlavu nedělají.

Navíc bude sloužit pro vytváření zálohy dat z úsekového měření. Policisté následně třeba zjistí, zda Litomyšlí projelo kradené auto nebo někdo, kdo je podezřelý ze spáchání nějakého trestného činu.

Dosud využívá dat z radarů úsekového měření jen odbor dopravy a litomyšlští strážníci, po nainstalování nového serveru se k nim dostane i státní policie. Server už radnice objednala a měl by být v provozu v průběhu ledna.

Spustit audio