Staročeská polévka s nahým ovsem

Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a samozřejmě také se zeleninou, popřípadě vejci pro vyšší výživovou hodnotu. Kulinář Petr Stupka nabízí recept na staročeskou polévku s nahým ovsem. Ten můžete nahradit libovolnými předem namočenými obilnými vločkami, pohankou a podobně.

Ingredience
  • 200 gramů nahého ovsa (120 gramů ovesných vloček)
  • 120 gramů kořenové zeleniny
  • 80 gramů řapíkatého celeru
  • 80 gramů brokolice
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sádlo na opečení (asi 50 gramů)
  • 5 vajec, nebo žloutků
  • bylinková sůl
  • drcený kmín
  • petrželová nať
  • případně máslo na zjemnění

Nahý oves koupíte nejspíš v prodejnách se zdravou výživou, nebo ho najdete ve větších obchodech v regálech s obilovinami. Je potřeba ho den předem namočit a poté zvolna uvařit s bylinkovou solí a drceným kmínem.

Zvlášť v rendlíku na sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli, poté i česnek nasekaný na drobné kousky. Když vše změkne, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a také ji na tuku osmahněte, aby zavoněla. Nakonec přidejte pokrájenou brokolici a řapíkatý celer a vše krátce poduste.

Tuto směs vložte do uvařeného ovsa, krátce společně povařte. Vmíchejte rozšlehaná vejce, přidejte posekanou petrželku a nechte krátce stát na plotně, aby se vejce srazila.

Samozřejmě můžete obilky či vločky zavařit i do vývaru z masa, kostí a zeleniny, případně polévku vylepšit o kousky rozškvařené slaniny tak, jak to činili naši dávní příbuzní.

Související

  • Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka

    Polévka je grunt, říkaly babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nezabere moc času.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Rožmberská rybí polévka

    Na výlovu rybníka Rožmberk vaří kulinář Petr Stupka pravidelně rybí polévku. Spokojení strávníci poté prosí o recept, a tak ho autor pořadu Kuchařské čarování nabízí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.