Strach z budoucnosti dobrovolní hasiči necítí

23. červenec 2014

Letos slaví dobrovolní hasiči 150. narozeniny. Právě teď se navíc hledají nejlepší Dobrovolní hasiči roku 2014. A budoucnosti se podle Moniky Němečkové ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska díky zájmu dětí nemusí bát.

Zapojit se mohou sbory dobrovolných hasičů i jednotky. V případě sborů se cení uspořádání zajímavé akce (kulturní, sportovní nebo charitativní), jednotky se prezentují svými úspěšnými zásahy v daném období.

Není to žádné vychloubání

Zájemci se mohou hlásit do konce července elektronicky přes internetové stránky. „Všem bych chtěla vzkázat, že se nemusí vůbec bát. Jde o to, aby seznámili veřejnost s nějakou svou akcí nebo s výjimečným zásahem. Není to vychloubání, ale spíš realita toho, co opravdu dělali. Mnohdy to za zmínku stojí,“ myslí si Němečková.

Motivaci v anketě představuje zejména peněžní odměna. Z přihlášených účastníků nominuje odborná porota ty nejlepší, o kterých následně hlasuje veřejnost.

Mladých hasičů je dost

Momentálně u nás existuje zhruba 8 000 registrovaných sborů dobrovolných hasičů. Ti při své činnosti musí spolupracovat s profesionálními jednotkami. Podle Němečkové by to bez toho v podstatě nešlo.

Dále řekla, že dobrovolní hasiči mohou být pyšní na práci s dětmi a mládeží: „Máme přibližně 40 000 dětí a mládeže do 18 let, kteří se věnují této zájmové činnosti celoročně. Věřím, že v tomto ohledu jsme zajištění dobře i do budoucna.“

130 let SDH Žumberk

Hasičské naděje se prezentovaly například minulý týden na Mistrovsví světa v požárním sportu ve Svitavách. Také na této akci měla Němečková svůj organizátorský podíl: „Musím říct, že se mistrovství povedlo. I když jsme si ukrojili obrovský krajíc. Veškeré úsilí, snahu i únavu nám ale čeští sportovci do puntíku splatili. Diváci byli víc než úžasní. Spoustu zahraničních účastníků šokovalo, jakou podporu u nás má požární sport.“

autor: MAL
Spustit audio