Středeční Noční linka: Plesová sezóna

5. leden 2022

V lednu nám začíná plesová sezóna. Vím, v posledních dvou letech jsme museli oželet spoustu společenských akcí, plesy nevyjímaje. Vzpomínat a doufat ale můžeme. Na jaké plesy jste chodili či chodíte? Byli jste například na maškarním plese? Jakou masku jste zvolili? Máte z této doby příběh, o který byste se s námi rádi podělili?

Vzpomenete si ještě na závěr tanečních na váš věneček? A co maturitní ples? Jak jste si ho užili? Jak chodíte na ples oblečeni? Dodržujete předepsaný dress code?

Dnes je to 110 let, kdy byl pro veřejnost slavnostně otevřen Reprezentační dům obce pražské, nyní Obecní dům v Praze, stavěl se od roku 1905 podle plánů architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky. Sotva skončily Vánoce, je tu plesová sezóna a je tomu už více než 400 let. Nejstarší záznamy spojené s plesy totiž pochází z šestnáctého století. Nejvíce plesů se koná v lednu a v únoru. Ve skutečnosti se mohou konat až do konce března. Plesová sezóna oficiálně totiž začíná po Třech králích a trvá až do Popeleční středy. Obecní dům je pro reprezentační plesy jako stvořený, jeden jsem měla příležitost navštívit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.