Stromolezci v Chrudimi shodí prázdná havraní hnízda

12. březen 2018 14:25

Stromolezci v příštích dnech v Chrudimi shodí ze stromů prázdná hnízda havranů. Odstraní je v místech, kde si lidé stěžují na hluk hnízdících ptáků a velké množství trusu.

Na území města je jedna z největších hnízdních kolonií havrana polního v České republice. Část havraní populace hnízdí ve vysokých stromech v parku Střelnice, která byla vyhlášena přírodní památkou Ptačí ostrovy.

Havrani však postupně rozšiřují svá hnízdiště i mimo tuto lokalitu. "Pro letošní rok máme povoleno shodit maximálně 250 hnízd," uvedl místostarosta Jan Čechlovský.

"To přináší mnoho problémů a město řeší každý rok řadu stížností obyvatel. Shoz hnízd před zahnízděním je prakticky jediným způsobem, jak tlumit výskyt havranů v centru města a na sídlištích," uvedl místostarosta.

Lovci šišek sklízí smrkové krasavce. Je to pojistka pro zachování druhu

Lezec Martin Foltánek sbírá šišky na samém vrcholku 20metrového smrku

Štíhlý, souměrný, pravidelně rozvětvený a bez suků. Lesníci v Pardubickém kraji hledají ideální smrky, aby jim sebrali šišky. Semena jsou určená pro národní banku osiv. V ní je uskladněná železná zásoba pro případ, že některé stromy začnou z krajiny mizet.

Odstraňování hnízd povoluje odbor životního prostředí. Stromolezci mohou shodit jen hnízda, která ptáci postavili letos a jsou ještě bez vajec, odstraní rovněž opuštěná hnízda z loňska. Ptáci staví hnízda na větvení. Arboristé proto větvě odřezávají, aby si tam havrani nemohli postavit hnízdo znovu.

Zaměří se na lokality U Stadionu, sídliště Víta Nejedlého, Škroupovu ulice, Školní náměstí, park u Centrálu, sídliště Rozhledna, sídliště Topolská, hřbitovy U Václava a U Kříže či zahradu Domu dětí a mládeže. Shoz stromolezci dokončí nejpozději do 20. března, s výjimkou hřbitova U Kříže, Evangelického hřbitova a Urnového háje, kde mají čas do 30. dubna.

autor: ČTK
Spustit audio