Studenti z Litomyšle obnovují 7000 let starou studnu. Naložili ji do cukru

2. červenec 2019

Studenti z fakulty restaurování v Litomyšli dostali za úkol obnovit zhruba 7 tisíc let starou studnu. Tu objevili archeologové na Orlickoústecku při jednom z průzkumů pod budoucí dálnicí D35.

Dochovala se ve velmi slušném stavu díky tomu, že póry dřeva byly vyplněné vodou. Po vyschnutí ji teď nahradí krystaly z cukerného roztoku, na který studenti vypotřebují několik set kilogramů cukru.

Studna je ve sklepě piaristické koleje. „Důvody jsou dva. Jednak sem nikdo nechodí a druhý důvod je, že je tu stabilní klima, chladno a vlhko. My potřebujeme, aby se to neodpařovalo a aby tu byla nízká teplota. Tím se snižuje riziko mikrobiologického napadnutí,“ vysvětluje proděkan fakulty restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli Karol Bayer.

Očistit, obvázat, osladit

V jedné místnosti sklepa je několik kádí, ve kterých jsou jednotlivé díly. Většina z nich je zabalená do obvazu. „Je to gáza, zabalili jsme nejpoškozenější části, aby byly chráněné a zabránilo se při manipulaci případným dalším škodám. Některé drobné části byly bohužel oddělené, tak to máme takhle vždycky pohromadě jeden díl a víme, že i odlomené části jsou společně,“ dodává Bayer.

Marek Laška je jedním ze studentů, kteří mají na starost péči o studny: „Nejdříve jsme museli všechny dřevěné části očistit od bahna a různých nečistot a potom jsme je mohli dát do nádob, které tu jsou.“

Archeologové našli pod budoucí dálnicí D35 u Vysokého Mýta 7000 let starou studnu

Cukr vyplní dutiny

Jednotlivé části jsou opatřené čísly, v roztoku podle Lašky budou ležet ještě rok. „Teď se to musí ještě dosýpat cukerným roztokem a potom se to tu nechá asi rok a další půlrok to bude vysychat. Studnu to pomůže obnovit tak, že jak byla ponořená ve vodě nebo v bahně, tak buňky byly vyplněny vodou, ten cukr vjede do těch pórů dřeva a jak to necháme vyschnout, tak cukr znovu zkrystalizuje a nahradí vodu a díky tomu to bude zpevněné.“

Po vyjmutí z konzervačního roztoku bude studna vysychat v kontrolovaných podmínkách a poté pravděpodobně poputuje do Východočeského muzea v Pardubicích.

Spustit audio

Související