Světový šampionát hokejbalistů v Pardubicích nebude jenom o sportu

29. květen 2017

Přípravy vrcholí. Ve čtvrtek 1. června vypukne naplno mistrovství světa v hokejbalu. Domácí reprezentace má v mužské i v ženské kategorii ty nejvyšší cíle.

„Teď je ta řízená panika, kdy všechno připravujeme ve fanzóně, v aréně. Snažíme se, aby návštěvníci byli spokojení. Máme toho před sebou hodně, ale věřím, že to do čtvrtka stihneme,“ říká za organizátory David Kantor.

Mezinárodní hokejbalová federace přiklepla turnaj Česku před více než dvěma lety. „Jedním z prvních kroků bylo jmenování organizačního výboru mistrovství. Pak šlo o zajištění mistrovství po finanční stránce. Organizační výbor se scházel každý měsíc a řešil jednotlivé dílčí body. Frekvence setkání narůstala,“ doplňuje Martin Komárek, předseda organizačního výboru turnaje a předseda Českomoravského svazu hokejbalu.

Inspirace velkými

Pořadatelství turnaje se podle něj snaží mít blízko k těm nejvrcholnějším akcím. Hokejbal má úplně jiné jméno než před pár lety. „Naše základna dětí se poslední dobou extrémně rozrůstá a věříme, že se jednou budeme moci s většími sporty opravdu rovnat. Zatím jsme spíš dravá štika, která se snaží dotáhnout k největším konkurentům.“

Všichni dobře vědí, že o úspěchu akce vždycky rozhodují sportovní výsledky domácího týmu. Do Pardubic dorazí celky z celého světa. Kromě tradičních zemí jako Kanada, USA, Finsko, Švýcarsko, Slovensko i země poměrně exotické jako Itálie, Portugalsko, Indie, Hongkong, Kajmanské ostrovy, Bermudy, Arménie, Libanon a celá řada dalších.

Kdy hrají Češi v základní skupině
Čtvrtek 1.6. 18:00 Česko – Švýcarsko
Pátek 2.6. 19:00 Česko – Itálie
Sobota 3.6. 16:30 Česko – USA
Pondělí 5.6. 20:10 Česko – Portugalsko

Kdy hrají Češky v základní skupině
Sobota 3.6. 19:00 Česko – Velká Británie
Neděle 4.6. 17:00 Česko – Itálie
Pondělí 5.6. 16:00 Česko – Slovensko
Úterý 6.6. 16:30 Česko – USA
Středa 7.6. 19:00 Česko - Kanada

Kupa koncertů

Hned první den v 17 hodin přímo v hale startuje zahajovací ceremoniál. Oficiálně zazní i celá hymna šampionátu, kterou nazpívala pardubická skupina Vypsaná fixa. Chystá se taky multimediální show během zahájení i celého mistrovství světa.

„U pardubické arény vyroste velká fanzóna. V sobotu 3. června tam odehraje zmíněná skupina svůj regulérní koncert. Jinak jsme se cíleně zaměřovali na regionální kapely. Ale na pátek 9. června se nám podařilo ve spolupráci s Českým svazem ledního hokeje domluvit vystoupení skupiny Děda Mládek Illegal Band,“ říká Kantor k doprovodnému programu. V něm si najdou své taky rodiny s dětmi.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.