Svojšice plánují opravu zříceniny gotické tvrze

19. únor 2018 08:35

Ve Svojšicích chtějí zakonzervovat zříceninu tvrze, aby dál nechátrala. Poslední opravy kulturní památky odborníci provedli před mnoha lety a její stav se zhoršuje. Některé kameny se uvolnily, zatékající voda poškozuje stropy.

„Je to taková rekonstrukce znovu po 25 letech, protože to nechceme nechat, aby to skončilo tak, že tam za chvilku nezbude ani kámen. Máme zpravovaný projekt na konzervaci,“ uvedl starosta Petr Jošt.

Oprava začne letos

Náklady na úpravy by měly dosáhnout asi 1,5 milionu korun, což představuje třetinu rozpočtu obce. Část peněz by mohly Svojšice dostat od státu a Pardubického kraje. „Každopádně v letošním roce určitě začneme, i kdyby to mělo být na etapy,“ uvedl Jošt.

Gotickou tvrz založil roku 1365 vladyka Mikšík ze Svojšic. V roce 1634 ji vypálilo vojsko císaře Ferdinanda II., od té doby už nebyla obydlena a pustla.

O první záchranné práce se přičinili členové Klubu českých turistů a Volného sdružení přátel svojšické tvrze ve 40. a 50. letech minulého století, zásadní opravy téměř za jeden milion korun se ale zřícenina tvrze dočkala až v roce 1995.

zdroj: ČTK
Spustit audio