Svojšická tvrz u Pardubic pochází ze 14. století. Přesto vypadá velmi zachovale

9. květen 2016
Česko – země neznámá

Dvacet kilometrů jihozápadně od Pardubic leží uprostřed lesů a rybníků vesnice Svojšice. Její historie je propojena s gotickou tvrzí, která dodnes stojí přímo uprostřed obce. První písemné zmínky o ní pocházejí z roku 1365. Neobývaná je už od dob Třicetileté války, přesto vypadá velmi zachovale.

Posledním pánem, který na tvrzi také žil, byl Štěpán z Gerštorfu. Účastnil se neúspěšného povstání českých stavů proti habsburské nadvládě a za trest byl 18. února 1623 vypovězen ze země. Většina majetku mu byla zabavena, přišel i o tvrz ve Svojšicích, kterou levně koupil spolu se sousedním choltickým panstvím Kryštof Šimon Thun – Hohenstein.

Zemí se ale záhy přehnala Třicetiletá válka a neušetřila ani tvrz ve Svojšicích. V dubnu roku 1634 ji vypálilo vojsko císaře Ferdinanda II. Od té doby už nebyla nikdy znovu obydlena a pozvolna pustla.

Štěpán z Gerštorfu po neúspěšné rebelii tušil, že trestu neujde, a tak část majetku zřejmě schoval v útrobách tvrze v naději, že se do své vlasti jednoho dne vrátí. Nevrátil. Ale možná tajemství pokladu sdělil někomu dalšímu.

Zásadní opravy za 1 milion korun se tvrz dočkala v roce 1995

Ve Svojšicích se dodnes vypráví, že v roce 1813 přijel do vesnice ve skvostném kočáře cizí důstojník. U rychtáře požádal o zedníka a s ním pak odjel na tvrz. Po chvíli hledání označil místo na zdi v bývalé kuchyni a poručil zedníkovi bourat. Netrvalo dlouho a za zdí se objevil výklenek a v něm okovaná truhlice plná zlata. Důstojník zaplatil zedníkovi několik stříbrňáků, truhlici naložil do kočáru a odjel neznámo kam.

Pomník Julie Havlíčkové

Před tvrzí stojí pomník Julie Havlíčkové, manželky Karla Havlíčka Borovského. Narodila se před 190 lety v místní hájovně. Svého manžela následovala do vyhnanství v Brixenu i s dcerou Zdeničkou. Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu se ale po třech letech vrátila do Prahy a v den svých 29. narozenin zemřela.

Památník manželky Karla Havlíčka Borovského Julie (rozené Sýkorové) před tvrzí v rodných Svojšicích

Karel Havlíček se po rozloučení v Brixenu se svou ženou už tedy nesetkal. Přežil ji však o pouhý rok, zemřel stejně jako ona na tuberkulózu, ve stejném domě i stejné posteli jako Julie. A jeho poslední slova patřila jí.

autor: KSA
Spustit audio