Syndrom suchého oka zhoršuje častá práce na počítači nebo tabletu. Může dojít i k poškození zraku

25. únor 2022

Neléčený syndrom suchého oka může vést i k poškození očí. Při onemocnění postupně dochází k poškození povrchu oka začínajícími drobnými oděrkami. Ty ale mohou postupně přejít do chronického zánětu rohovky a spojivky. V krajních případech rohovka postupně ztrácí průhlednost a zhoršuje se vidění.

Čtěte také

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda hovoří v naší radioporadně na téma: syndrom suchého oka.

V posledních letech přibývá v ordinacích očních lékařů pacientů, kteří si stěžují na stálé svědění a pálení očí nebo na pocit cizího tělíska, který je nutí k častému mrkání. Mnozí dokonce udávají výslovně pocit suchého oka. Podle toho bylo toto chronické onemocnění také pojmenováno.

Častěji postihuje ženy než muže. Především pak ženy ve středním věku nebo mladé dívky. Důvodem jsou hormonální vlivy v období menopauzy a také užívání antikoncepce.

Čtěte také

Ale potíže mohou mít i muži, kteří tráví hodně času u počítače nebo v klimatizované místnosti.

Při práci s počítačem se zpomaluje mrkací reflex a delší pohled na detail způsobí menší svlažování oka, méně se mrká, oko osychá. Klimatizace oči proudícím vzduchem vysouší. Žena ve středním věku, klimatizovaná místnost a práce s počítačem tvoří velmi patologickou kombinaci.

Úlevu od těchto potíží vždy přináší časté svlažování povrchu oka umělými slzami či kapkami, které nedráždí a lze je proto kapat tak často, jak je to příjemné. Na trhu je těchto kvalitních kapek široká škála, některé jsou vázány na recept, některé nikoliv.

Čtěte také

Syndrom suchého oka ale může vzniknout i z jiného důvodu, než je osychání oka a to tím, že člověk nemrká. Příčinou může být špatné složení slz.

Slzy mimo vody obsahují také olejovou složku, která jim pomáhá k oku přilnout a nějakou dobu tam setrvat. Pouhá voda by pouze stekla. Při nedostatku mazové části lidé mohou sice hodně slzet, ale slzy na oku nezůstanou. Potom se také jedná o syndrom suchého oka.

I v tomto případě pomáhají takzvané umělé slzy. 

MUDr. Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s MUDr. Vladimírem Kordou o syndromu suchého oka si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související