Tipy na víkend Pardubickém kraji: přírodou po Pardubicku nebo kvízy se svitavským muzeem

6. listopad 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na aktivity v přírodě i z domu. Zabavte své tělo i mysl se sdružením Život 90 nebo upečte dušičky na počest zesnulým.

Na klidnou procházku přírodou se o víkendu můžete vydat okolo Svojšic. Podrobnosti o pětikilometrové trase najdete na facebookových stránkách Turistická oblast Pardubicko. Nechte se tam nalákat podzimními fotkami z přírody Pardubického kraje.

Vydat se ale můžete také třeba po keltské stezce, do lomů v okolí Skutče nebo k největšímu rybníku našeho kraje. Prohlédněte si tipy na mnoho dalších výletů.

Upečte dušičky nebo kosti

Pokud jste nestihli uctít památku zesnulých hned v pondělí, nic se neděje. Na facebookových stránkách Regionálního muzea v Chrudimi najdete zajímavosti o tom, jak Dušičky vznikly. Věděli jste, že k tomuto svátku tradičně patří pečivo s názvem dušičky nebo kosti? Recept vám prozradí také chrudimské muzeum.

Zajímavá výročí, historie i soutěže

Co je camera obscura, to se dozvíte na Facebooku Městského muzea v Ústí nad Orlicí. Letos totiž slavíme tisíc let od vynálezu tohoto zařízení. Také je to 110 let od narození původně ústeckého malíře Richarda Duška. Podívejte se na některé z jeho linorytů.

Otázky z přírody i historie na vás čekají na Facebooku Městského muzea a galerie ve Svitavách. Každý listopadový pracovní den tam můžete soutěžit v muzejním hlavylámání o knihu. Podrobnosti se dozvíte na jejich stránkách.

Cvičení těla i duše s Životem 90

Psychickou i fyzickou aktivitu podporuje i sdružení na pomoc seniorům Život 90. Na jejich webových stránkách najdete videa s cvičením nejen pro seniory, logické hry, křížovky a testy na procvičení hlavy nebo se můžete přes internet začít učit cizí jazyky.

Připravené jsou také divadelní představení v online formě. Zatím tam najdete muzikál Ptákoviny podle Aristofana od Městského divadla Brno. Dnes od devatenácti hodin ale můžete sledovat premiéru hry Sen v červeném domě od Divadla v Dlouhé.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.