Je čas naplnit krmítka. Připravte ptáčkům domácí lojové koule

3. listopad 2020

Zima se blíží a možná uvažujete o tom, že opeřencům zimní měsíce zpestříte dobrotami v krmítku. Právě v listopadu je nejlepší čas na jeho umístění. Kam ho dát a čím naplnit poradil ornitolog Vladimír Lemberk.

Pranostika říká, že Svatý Jan zavírá ptáčkům zobáčky a na podzim tak uslyšíte ptačí zpěv jen minimálně. „Teď to není moc o akustických podnětech, můžeme slyšet krákání havranů. Ale někteří ptáci učí svá mláďata na poslední chvíli zpívat, takže zaslechnout můžeme budníčka menšího, nebo rehka domácího, ale jsou to spíš výjimky,“ říká Vladimír Lemberk.

Ale ani v jiných měsících už není tolik zpěvu co dřív. Opeřenců totiž ubývá. „Východočeští ornitologové se přibližně šest až sedm let zabývají sčítání ptáků na krmítcích. A za tu dobu už je vidět, že ubyla oproti výchozímu stavu asi třetina ptáků početně. Druhově se to drží přibližně na stejných počtech,“ říká Vladimír Lemberk.

Kam s krmítkem

„Ptáci intuitivně cítí potřebu se někde ukrýt. A když je krmítko někde v prostoru, kde ptáci musí překonat velkou vzdálenost, třeba 50 metrů od nejbližšího stromu, pak takové krmítko nebudou navštěvovat,“ vysvětluje Vladimír Lemberk s tím, že stejně je potřeba myslet na nezvané kočičí návštěvy krmítka. „Pokud máte krmítko na venkově, mělo by být na místě, kde je koček méně, nebo je dobré ho zabezpečit. Krmítko bývá na kůlu, na kterém je manžeta. Ta zabraňuje kočkám, aby se dostaly nahoru.“

Sýkorky v průběhu zimy potravou v krmítku nepohrdnou

„Je dobré zohlednit i dopravu. Mít krmítko na okraji frekventované silnice, to pak už jen můžete počítat sražené ptáky. Nebezpečná jsou také skla a velké prosklené plochy. Ptáci vidí odraz krajiny, nic netuše letí a narazí do té plochy,“ upozorňuje Vladimír Lemberk a dodává: „Pokud chcete mít krmítko přímo na parapetu okna, tak za něj dejte aspoň záclonu, nebo něco takového.“

Čím větší, tím lepší

Obecně se říká, že čím větší krmítko, tím lépe. Minimálně by jeho dno mělo mít 20 x 30 centimetrů. Vždy je dobré mít ho obehnané nějakou lištou, nebo jednoduchou hrázkou, která bude zabraňovat padání zbytků potravy. „A vždy je důležité, aby krmítko bylo zastřešené. Ve chvíli, kdy potrava zmokne, začne hnít a stává se pro ptáky ne přímo zdravá,“ doplňuje Vladimír Lemberk.

Když do krmítka nasušíte i nějaké bobule, přilákáte třeba i brkoslava severního

Ptačí menu

Základem jakéhokoliv krmení je slunečnice. Ale můžou to být i některá další semena, která mají velké množství olejů ať už je to len, řepka, proso, nebo nějaké obiloviny, ovesné vločky a podobně. „Pokud chceme jiné druhy ptáků, je dobré nasušit nějaké bobule. Jeřabiny, černý bez, nebo šípek, hložinky. Na tyto bobule přijdou trochu jiní ptáci. Můžeme se dočkat některých severských hostů, konkrétně brkoslava severního, nebo jikavce severního,“ říká Vladimír Lemberk.

„Právě teď, na začátku listopadu je nejvhodnější doba na umístění krmítka. Ptáci už pociťují nedostatek potravy a už se shlukují do hejn. Ale pozor, nesmíme ptáky zradit. Mám na mysli, že když teď nasypeme a necháme to být, tak ptáci krmítko najdou, vyzobou, a když tam nebude nic přibývat, tak odletí dál,“ upozorňuje Lemberk.

Domácí lojové koule

Ty jsou skvělým doplňkem k semenům. Ale nekupujte je v obchodě, tam bývají často žluklé. Levnější a lepší je vyrobit si je doma. „V masně si koupíte hovězí lůj, vepřový není dobrý. Lůj se musí přepracovat, aby vytekl. A do rozteklého loje se nasypou zrna slunečnice, prosa a tak dále. Naleje se do nějaké nádoby, kterou pak můžeme pověsit rovnou na krmítko, nebo můžete samotný ztuhlý lůj položit do krmítka,“ radí Vladimír Lemberk.

Zkuste si vyrobit domácí lojové koule. Jsou lepší a levnější než ty z obchodu
Spustit audio

Související