Tipy na víkend v Pardubickém kraji: festival Jeden svět nebo kovářská dílna ve Vysokém Mýtě

25. březen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Najděte všechny loutky Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, zahajte turistickou sezónu ve Skutči nebo zajděte na speciální prohlídku poličského muzea.

V pátek máte poslední šanci navštívit filmový festival Jeden svět. V pardubickém Divadle 29 se tak od 18 hodin můžete přijít podívat na film Platón z Belfastu. Od 21 hodin pak uvidíte vietnamský film Děti mlhy. Součástí festivalu je také výstava fotografií Milana Jaroše zachycující vývoj situace na Ukrajině od roku 2013. Výstava je přístupná v Klubu 29 až do 8. dubna.

Loutky ve městě

V Chrudimi slaví 50 let od založení Muzea loutkářských kultur. Při této příležitosti muzejníci připravili speciální soutěž. Ve výlohách obchodů v centru Chrudimi hledejte loutky a barevné samolepky se soutěžními čísly. Poté stačí sečíst čísla stejné barvy a výsledek zapsat do herní karty, kterou seženete v muzeu. Mapu s vyznačenou trasou najdete na webu muzea.

Do muzea, do kostela nebo na procházku?

Zahájení turistické sezóny můžete oslavit v sobotu ve Skutči. Sraz účastníků je v 8:30 na zimním stadionu. Od 9:45 se pak můžete těšit na slavnostní zahájení a další program. Až do 17 hodin budou mít všechny kulturně i jinak významné skutečské budovy den otevřených dveří. Vyrazit budete moct také na jednu ze tří turistických tras. Podrobnosti najdete na stránkách www.skutec.cz.

Zkuste si práci kováře

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě se v sobotu můžete zúčastnit dílny na téma Jak pracuje kovář. Na muzejním dvoře se dozvíte o základních kovářských postupech, vyzkoušíte si práci se šlapací výhní a budete si moct vyrobit vlastní hřebík. Akce potrvá od 13:30 do 17:00.

Benefiční program v Letohradu

Benefice pro Ukrajinu bude v sobotu na letohradském Václavském náměstí. Od 13:30 se můžete těšit na zajímavý program. Zahraje kapela Jak se plazí Aligátor, Tonik, Miagra a mnoho dalších. Vystoupí také biatlonista Ondřej Moravec. Výtěžek z akce půjde pro ukrajinské rodiny, které přišly do Letohradu a okolí.

Speciální prohlídka poličského muzea

Sobota bude v poličském muzeu věnovaná sochaři Vojtěchovi Eduardovi Šaffovi. Speciální prohlídky se můžete zúčastnit od 14:00 v přednáškovém sálu muzea. „Roku 1889 se Šaff stal králem ostrostřelby v Poličce, proto bude součástí i ukázka střeleckých terčů, koruny i žezla. Střelbu na terč si zájemci mohou vyzkoušet,“ doplňuje historik muzea David Junek. Součástí akce bude také procházka k rodnému domu sochaře.

Spustit audio

Související